Hrvatski radio

Radio Osijek

„Dejine priče” Jasmine Ujhazi

18.11.2022.

19:41

Autor: Radio Osijek/TM

„Dejine priče” Jasmine Ujhazi

„Dejine priče” Jasmine Ujhazi

Foto: Screenshot / Radio Osijek

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku u utorak, 22. studenoga s početkom u 19 sati bit će predstavljena zbirka humorističnih priča Jasmine Ujhazi "Dejine priče". 

„Dejine su priče ispričane iz perspektive jednog psa, koji je, nenadano, prije devet godina završio u Jasmininom domu, nakon što je bio surovo bačen u bunar i ostavljen da u njemu skonča. No, prsti sudbine namijenili su mu, umjesto sigurne smrti, život dostojan kralja i ulogu glavnog junaka ove knjige. Iz prve ruke ćete čuti kako su ga iz bunara izvukli, a Dejo će se nakon deset godina na promociji ponovo susresti sa svojim spasiocem”, stoji u pozivu organizatora.

Osim autorice Jasmine Ujhazi na promociji sudjeluju direktorica izdavačke kuće i autorica predgovora Saša Jakšić, čovjek koji je Deju spasio iz bunara – Marko Semialjac, igrokaz će izvesti Marijana Šuvaković Šokman i Tamara Jažić, a moderatorica je Tatjana Grganović. 

Ulomak iz knjige "Dejine priče" - Razgovori ugodni....

"U zadnje vrijeme često izvali neku glupost. Izgleda da je korona ostavila trajne posljedice.

Šetamo parkom jučer i zastanem kraj hrpe perja da ju dobro pregledam. Možda je ostao koji komadić mesa pa da krišom zgutam dok ne gleda.

Kaže:

- Vidi, Dejo, golub je bacio dlaku.

Gledam perje, gledam nju, dižem obrve u nevjerici.

Golub bacio dlaku, kaže. Kakvu dlaku je bacio i kuda ne znam, misterija mi je odakle mu uopće dlaka, za što mu je trebala, zašto ju je skupljao ako ju je namjeravao baciti i gdje je uopće vidjela goluba. Pažljivo gledam, ali vidim samo ostatke nečega što je jednom bilo ptica. Nigdje traga ni golubu, ni dlakama.

- Požderalo ga je nešto - kaže mudro.

- E, hvala ti, da mi nisi rekla, stvarno ne bih znao. Mislio sam da je ptica skinula ljetnu haljinu i zaboravila ju spremiti u ormar."


Inače, Dejine priče nastale su u razdoblju od njegovog udomljenja 2013. pa do danas. Potaknuta natječajem osječkog Azila za najbolju priču o udomljenom psu u kojem je nagrada bio tečaj socijalizacije, koji je Deji bio prijeko potreban, iako on to ni dan danas neće priznati, Jasmina Ujhazi napisala je "Našu priču", prvu priču o Deji, psu iz bunara. 

O autorici:

O autorici

O autorici

Foto: Screenshot / -

O autorici

O autorici

Foto: Screenshot / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.