Hrvatski radio

Radio Osijek

Dokumentarni film i izložba fotografija "DGO" - odgođeno za 14.7.

05.07.2022.

17:55

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat

Plakat

Foto: GISKO / -

Prikazivanje dokumentarnog filma "DGO" autora Hrvoja Petrovića te postavljena istoimena izložba fotografija sa snimanja filma, fotografa Mateja Florschütza, u sklopu OLJK-a trebalo se održati 8. srpnja, ali je zbog lošeg vremena odgođeno za četvrtak, 17. srpnja. 

Projekcija je na otvorenom prostoru u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, kao i izložba, koju će biti moguće pogledati i u prostoru Knjižnice u danima prije prikazivanja filma.

"Zbog moguće kiše, ali prije svega nešto hladnije temperature i vjetra - koji bi poremetili ugođaj gledanja filma na otvorenom - projekcija dokumentarnog filma DGO (Prvi dio) ODGAĐA SE za ugodniju ljetnu večer za ČETVRTAK 14.7. Lokacija (dvorište knjižnice), kao i vrijeme (21:00h) ostaju isti", objavljeno je na Facebook stranici filma DGO I/III. 

Broj sjedećih mjesta je ograničen, a ulaz slobodan. Dobrovoljni prilog za autorov rad na filmu može se donirati u kutiju koja će biti postavljena za vrijeme projekcije.

O filmu:

Dokumentarni film "DGO" govori o "udžbeničkoj" i ''uličnoj'' povijesti Donjeg grada prepričanoj kroz riječi ''malog čovjeka''. Radnja kroz ukupno sedam sati raspoređenih u tri zasebna nastavka filma prati dvadesetak sadržajno različitih tema – od Murse i Bendeka, preko međukvartovskih odnosa, Olimpije i Kožare, do Slavije, Drave i kultnog igrališta ''Đure'' – istovremeno dokumentirajući i povijest samog grada Osijeka. Temeljen na povijesnim dokumentima, ali prije svega na razgovorima autora sa stotinjak Donjograđana koji su bili voljni odvojiti svoje vrijeme, priče i fotografije, film je kroz godinu i pol dana rađen bez ičijeg financijskog, političkog ili nekog trećeg oblika podrške, sponzorstva ili pokroviteljstva. Osječka je publika na različitim lokacijama u gradu od ožujka do danas imala priliku pogledati prvi dio. Drugi je u fazi izrade, a njegov se izlazak može očekivati u rujnu ove godine.

O izložbi:

"Cilj je bio na dokumentaran način prikazati priče i ljude ispred objektiva. Zbog toga sam se odlučio na crno-bijele fotografije kojima sam dodavao i zrno kako bih postigao što analogniji osjećaj. Inzistirao sam da svako snimanje bude u zlatnom satu; mislim da je to dodalo posebnu konzistenciju kroz cijelo snimanje. Smatram da boja utječe na percepciju ljudi, odvlači pozornost od bitnoga, a to su emocije, odnosno ljudi, njihova lica i priče. Možete vidjeti ponos u očima gospodina Bubala, možete vidjeti iskru u starijima koji su se prisjetili svoje mladosti u Donjem gradu. Također, možete vidjeti isti taj ponos u mladima koji prepričavaju svoje priče", rekao je Matej Florschütz.

O autoru filma:

Hrvoje Petrović rođen je 1986. te odrastao na asfaltu donjogradske "Đure". Završio je Prvu gimnaziju, gdje je četiri godine sjedio dvije klupe iza fotografa izložbe, da bi zatim diplomirao povijest i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Jedini doticaj sa svijetom filma koji je imao prije realiziranja projekta "DGO" bilo je gledanje filmova i izrada filmskih pub kvizova, ali je nakon godinu i pol dana, preko YouTubea, uspio savladati osnove potrebne kako bi sâm režirao, snimio, montirao i "naratirao" trenutno jedini dugometražni dokumentarni film o nekom osječkom kvartu, ali i široj povijesti grada općenito. Autor je mrežne stranice Imaginary Football History http://ifh.world/hr na kojoj kroz suvremeni nogomet čitatelju nastoji približiti povijest Europe i svijeta. Trenutno, za režije zarađuje kao odgajatelj u SOS Zajednici mladih u Osijeku.

O autoru fotografija:

Matej Florschütz rođen je 1986. u vrijeme koje je oblikovalo njegovu viziju estetski i ideološki. Cjeloživotna uloga "promatrača" učinila ga je svjesnim neprimijećenih trenutaka oko sebe. Ponajviše ljudskih interakcija, motiv koji je u srcu njegova fotografskog izražavanja. Po završetku fakulteta okrenuo se odmah fotografiji. U svijetu instantne gratifikacije izabrao je "sporiji" medij kako bi izrazio svoj pogled na svijet. Većina njegovih radova jest na 35 milimetarskom filmu i srednjem formatu. Izborom analognog medija omogućio si je usporiti i vizualizirati same fotografije prije nego što nastanu. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.