Hrvatski radio

Radio Osijek

Esseker Orgelfest/Esekerski orguljaški festival

29.09.2022.

15:33

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat

Plakat

Foto: Iz poziva organizatora / -

U organizaciji Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Osijeku će se od 4. do 6. listopada održati Esseker Orgelfest/Esekerski orguljaški festival.

„Cilj Festivala je promovirati osječke crkve, baštinu osječkih crkvi, orguljašku baštinu Osijeka koja je neprocjenjiva i iznimno vrijedna za hrvatsku i europsku kulturu. Naši Nijemci su stoljećima činili veliki dio stanovništva Osijeka i ostavili su neizbrisiv trag u kulturi, gospodarstvu Osijeka”, ističe Edmund Andler Borić, umjetnički ravnatelj projekta. Festival je pokrenuo zajedno s predsjednikom Zemaljske udruge Vladimirom Hamom i suradnicom Hannom Klein.

”Projekt orguljaškog festivala u Osijeku inicirali smo još za vrijeme naše predsjednice Njemačke zajednice gđe Renate Trischler. I evo realizacija Festivala je pred nama. Ovo radimo kako bismo osvijestili zajednicu u kojoj živimo na ogroman doprinos naše njemačke zajednice hrvatskoj kulturi i cjelokupnom društvu”, kaže Andler-Borić i dodaje kako festivalom otvaraju mjesec listopad, mjesec njemačkog jedinstva i njemačke kulture.

Koncert kojim se otvara Festival u cijelosti je posvećen najvećem njemačkom, europskom i svjetskom skladatelju Johannu Sebastianu Bachu – u osječkoj konkatedrali 4. listopada nastupaju bas bariton Berislav Jerković u pratnji Edmunda Andlera Borića na orguljama.

Koncert u srijedu 5. listopada je u Franjevačkoj crkvi u Tvrđi na orguljama njemačko-hrvatske graditeljske obitelji Faullend-Heferer. Na tom će se koncertu predstaviti najveći hrvatski orguljaš Mario Penzar, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i sopranistica Martina Klarić.

U četvrtak 6. listopada u donjogradskoj osječkoj crkvi Presvetog Imena Marijina koncert će održati vodeća slovenska orguljašica i profesorica na Akademiji za glasbo u Ljubljani Renata Bauer.

Na sve koncerte ulaz je slobodan i počinju u 20h.

Program Esekerskog orguljaškog festivala

Program Esekerskog orguljaškog festivala

Foto: Iz poziva organizatora / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.