Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival tista i Baranjski bećarac

30.05.2023.

20:08

Autor: Radio Osijek/TM

Festival tista i Baranjski bećarac u Topolju

Festival tista i Baranjski bećarac u Topolju

Foto: TZ Baranja / -

Prvog vikenda u lipnju svi putevi vode u Topolje, gdje se od petka, 2. lipnja u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla odžava „Baranjski bećarac”, a gotovo kao manifestacija u manifestaciji, u subotu, 3. lipnja od 16 sati pa nadalje bit će Festival tista.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke. Riječ je o trećem izdanju Festivala tista.

Galerija
Festival tista , Foto: TZ Baranja/-
Festival tista , Foto: TZ Baranja/-

13 ekipa iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Piškorevaca, Batine, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega, Tavankuta i Subotice prikazat će svu raskoš podunavske ponude tista. Uz slatke verzije tijesta, posjetitelji će moći kušati i tradicionalna jela poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači, soma i podolca te čuvenog graha u zemljanom loncu.

Novost ovogodišnjeg Festivala tista je festivalski glineni tanjur, koji ujedno ostaje kao suvenir za prvih 400 posjetitelja, a bez kojeg se neće moći degustirati jela.

Cijena ulaznice za degustaciju je 10 eura.

„U prekrasnom ambijentu stoljetnog drvoreda kestenja ispred crkve sv. Petra i Pavla širit će se zvuci modernih obrada tradicionalnih panonskih melodija u izvedbi kvinteta Zrinke Posavec, dok se oko crkve budu nizale nošnje podunavske šokačke i bunjevačke grane pod budnim okom konja vranih i svatovskih zaprega”, najavljuju organizatori.

Prikazat će se i brojni stari zanati. Izrađivat će se bušala i škrebetala mohačkih buša, izrađivat će se klompe i ribarske mreže od starih majstora iz Monoštora, dok će se bunjevačka grana predstaviti sa slikama i suvenirima od slame.

Festival tista dio je Baranjskog bećarca stoga će nakon koncerta Zrinke Posavec biti održana smotra folklora i Šokačko veselje uz TS Garavi.

Baranjski bećarac počinje u petak 2. lipnja u 17:30 održavanjem „Šokačkog gra“ Prvenstva Podunavlja u kuhanju graha, dok će od kulturnih sadržaja biti otvorena izložba „Baranja kolijevka gajdaša u Hrvatskoj“ te koncert pučkih marijanskih pjesma „Čuj nas majko“. Prvi dan Baranjskog bećarca završava nastupom TS Rubato.

Program drugog dana, 3. lipnja počinje Utrkom zaprežnih kola u 11 sati, nastavlja se sajmom domaćih proizvoda i već najavljenim Festivalom tista. Nastavlja se smotrom folklora na kojoj će se predstaviti KUD-ovi iz četiri zemlje: Hrvatske (Draž, Baranjsko Petrovo Selo, Slavonski Brod, Batina), Srbije (Subotica, Bački Monoštor, Bereg), Mađarske (Mohač, Vršenda) i BiH (Žepče, Omanjska), a nakon smotre folklora slijedi Šokačko veselje s TS Garavi.

Program Baranjskog bećarca

2. lipnja 2023 PETAK

16:00 “Šokački gra” Prvenstvo Podunavlja u kuhanju graha

– 16:30 podjela namirnica

– 17:30 početak kuhanja

– 20:30 predaja uzoraka

– 21:30 proglašenje najboljeg kuhara

16:30 Otvaranje izložbe : Baranja – kolijevka gajdaša u Hrvatskoj u crkvi sv. Petra i Pavla Topolje (izložba traje oba dana

manifestacije)

18:00 “Čuj nas majko” koncert pučkih crkvenih marijanskih pjesama

20:30 “Šokačko veselje” TS Rubato

3.lipnja 2023 SUBOTA

11:00 Utrke zaprežnih kola

14:00 progkašenje pobjednika utrka

16:00 “Festival tista” okusi jela od tijesta s Dunava

16:30 Svatovske zaprege

18:00 Smotra folklora

21:00 “Šokačko veselje” TS Garavi


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.