Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival tista u Topolju

23.05.2022.

19:18

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat Festivala tista

Plakat Festivala tista

Foto: TZ Baranje / -

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… Brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi, a sve se može kušati na Festivalu tista u subotu, 4. lipnja ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Festival tista održava se u okviru Baranjskog bećarca, koji se od 3. do 5. lipnja održava u čast 300. crkve sv. Petra i Pavla u Baranji.

Posjetitelji će moći kušati jela kao što su guščji paprikaš s trangcima i lokšicama, perkelt od divljači s valjušcima, grah iz zemljanog lonca, ovčji paprikaš, zavezanci, makem tista, taške, riblji paprikaš s rizancima i druga.

Na festivalu će se okupiti ekipe iz Baranje (Mohač, Zmajevac, Draž, Gajić, Duboševica, Topolje) i Bačke (Tavankut, Bački Monoštor), a moći će se kušati jela kao što su guščji paprikaš s trgancima i lokšicama, perkelt od divljači s valjušcima, grah iz zemljanog lonca, ovčji paprikaš, zavezanci, makem i orem tista, taške, riblji paprikaš s rizancima, lokšice s makom, čikmaki i dr. Moderni glazbeni izričaj tradicionalnih melodija prikazat će fantastični instrumentalni dvojac Hojsak&Novosel te vokalni ansambl Akvarel.

U subotu 4. lipnja održati će se Okrugli stol na kojem će o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske govoriti predstavnici Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gore. U popodnevnim satima bogatu će kulturnu tradiciju predstaviti Hrvati iz triju susjednih država na smotri folklora gdje će se predstaviti ponajbolji folklorni ansambli: KUD Tanac Pečuh, HKC Bunjevačko kolo Subotica te HKPD Matija Gubec Tavankut kao i KUD-ovi iz Slavonije, Baranje, Hrvatskog zagorja te Bosne i Hercegovine. Goste će zabavljati tamburaški sastav Ringišpil.

Nedjelja je rezervirana za svetu misu u Topolju, kojom će se obilježiti 300 godina postojanja crkve sv. Petra i Pavla. Svečana misa u nošnjama i uz pratnju tamburaša vrhunac je proslave velikog jubileja crkve koju je sagradio Eugen Savojski u čast pobjede nad Osmanlijama. Kako se crkva nalazi na tromeđi Osijeka, Subotice i Pečuha, centara hrvatskih manjina u Mađarskoj i Srbiji, želja organizatora je jednom godišnje okupiti i predstaviti bogatstvo kulturne baštine podunavskih Hrvata.

Organizatori manifestacije su KTM Baranjski bećarac, Osječko-baranjska županija, Općina Draž, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Muzej likovnih umjetnosti uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Grada Belog Manastira. 

Program Baranjskog bećarca

Program Baranjskog bećarca

Foto: TZ Baranje / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.