Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival traminca u Iloku

08.06.2023.

17:45

Autor: HRT/Radio Osijek

.

.

Foto: . / .

Ove godine 5. izdanje festivala Traminca donosi, osim već održane radionice Michela Ginglingera i njegovih alzaških vina, niz bogatih i zanimljivih radionica, koje će se održati 10. lipnja na trima lokacijama.

.

.

Foto: . / .

Koncept održavanja Festivala Traminca u više turističkih objekata i vinarija u Iloku idealan je, time program dobiva na dinamičnosti i raznovrsnosti, a gosti i posjetitelji mogućnost još bogatijeg doživljaja Iloka u vinskom pogledu. Izdvajamo dvije radionice, od ukupno 6 najavljenih na festivalu, koje će se održati u turističkom naselju Stari Podrum, u podrumu koji datira s kraja 18. stoljeća i izgrađen je 12 metara pod zemljom. Unazad tri godine je bio izvan funkcije, jer ovaj jedinstveni vinski podrum, povijesno zdanje, dobiva novi sjaj te će vrlo brzo otvoriti svoja vrata za posjetitelje i to kao edukativni centar, prostor za održavanje vinskih radionica, degustacija, team buildinga i slično.


Jubilarno, 5. izdanje bit će dosad najbogatije sadržajima. Radionica će biti devet, a održat će se u subotu, 10. lipnja na nekoliko lokacija (Hotel Dunav, Vinarija Kast i Stari podrum Iločkih podruma), koje će posjetitelji obilaziti organiziranom vožnjom turističkim vlakićem.


Ovogodišnju gala večeru na Festivalu traminca priredit će Marko Đurašević, executive chef nekolicine splitskih restorana, kuhar za kojeg vodeći gastro kritičari tvrde da je „ultimativni virtuoz“ čije kuhanje je apsolutno „najveća gastronomska senzacija u Dalmaciji posljednjih godina“. Marko Đurašević je po struci kemijski tehnolog, studirao je i likovnu umjetnost, kuharski se educirao i izbrusio u brojnim španjolskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a svu tu svoju svestranost u konačnici je briljantno pretočio u tanjure koje se smatra „najmodernijim internacionalno-dalmatinskim menijem“. Naravno, za potrebe Festivala traminca i u čast Slavonije, Marko je za gala večeru svoj nevjerojatnu fuziju azijske i mediteranske kuhinje dodatno u nekoliko jela proširio i s neizostavnom crnom slavonskom svinjom. Ili, kako tvrdi, „meni je pun raznolikosti, vrlo je inovativan i s fokusom na okus“. 


Subotnji program: 

HOTEL DUNAV, 10 – 11 sati

Vole li se traminci i kozji sirevi? Odgovor znaju Mladen Papak iz Iloka i Ivan Perković iz Retkovaca sa svojim tramincima i kozjim sirevima.

VINARIJA KAST: 10 – 11 sati

Premijera prvog traminca vinarije Kast iz Iloka, premijerno predstavljanje vinarije „K nebu“: Čudo iz Eminova ili Kako je Hercegovina dobila svoj Alto Adige. 

STARI PODRUM: 13:30 – 17 sati - ručak

HOTEL DUNAV: 17 – 24 sati – Izložba traminaca. Bit će izloženo oko 100 različitih traminaca iz različitih vinarija, a glazbenu pozadinu stvarat će glazbenici iz osječkog benda Sing Song Swing

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.