Hrvatski radio

Radio Osijek

19:17 / 08.06.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Festival traminca u Iloku

Vizual Festivala traminca

Vizual Festivala traminca

Foto: iz poziva organizatora / -

Sve je spremno za četvrti Festival traminca, koji će se održati u petak i subotu, 10. i 11. lipnja u iločkom hotelu Dunav. Festival, za koji organizatori tvrde da će biti najatraktivniji do sad, započinje gala večerom koju potpisuje Marin Rendić, vrhunski chef i vlasnik zagrebačkog Bistroa Apetit.

„Festival traminca ove godine doživljava svoje četvrto izdanje. I opet će sve ići po prokušanom receptu butik vinskog festivala posvećenog sorti koja je, možda, ponajviše proslavila vinsku Hrvatsku. Za razliku od prva tri izdanja Festivala traminca, koja su se odigrala na prekrasnim prostorima Principovca i Starog podruma Iločkih podruma, ove godine će svi festivalski događaji biti u ništa manje bajkovitom hotelu Dunav.

Prvoga dana Festivala zvijezda će biti kuhar Marin Rendić, koji će, kao i ranije Tom Gretić, Nihad Mameledžija i Goran Kočiš, pokazati da traminci u svojim različitim izvedbama savršeno idu uz najrazličitije svjetske kuhinje”, zapisao je jedan od organizatora Festivala traminca Željko Garmaz.

Subota je rezervirana za tematske radionice, pa će se tako između ostalog predstaviti vina vinarije Alto Aldige iz Južnog Tirola, Tomislav Ivanović, jedan od najpoznatijih vinskih pisaca vodit će masterclass o gostujućoj sorti Tamjanki, kušat će se i traminac s najviše nadmorske visine vinarije Aquila Cellars iz dalekog Colorada, bit će tu i poznati regionalni vinar Đorđe Bikicki, a uživat će se u vinima alzaške vinarije Marc Tempé. Ovo je tek dio bogatog programa koji, naravno, uključuje i degustaciju od 17 sati pa sve do ponoći uz glazbenu kulisu Sing Song Swing benda.

Uz vrhunske tramince najpoznatijih iločkih vinarija, predstavit će se i neka relativno nova imena, mladi vinari s istoka Hrvatske koji nastavljaju višestoljetnu tradiciju. Užitak je zagarantiran, posebno ako se zna da je riječ o kraljevskoj sorti koja je proslavila Srijemsko vinogorje. Još od kada je 1710. zasađen prvi trs traminca na danas najpoznatijem iločkom položaju Principovac, ne prestaje intrigirati ljubitelje vina.

„Iločki traminac najljepša je pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji, prepoznatljiv je brend naše županije i razlog zbog čega nas ne zaobilaze vinski kritičari, vrhunski poznavatelji i ljubitelji vina. Festival traminca idealna je prilika da 10. i 11. lipnja posjetite Ilok i uživate u savršenoj kombinaciji povijesne baštine, prekrasnog krajolika i vrhunske eno-gastro ponude“, poručuje Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Kako bi se lakše stiglo na izložbeni dio festivala koji se održava u subotu organiziran je Traminac Express, prijevoz autobusom s polaskom iz Osijeka u 16:00 h, Ulica Kneza Trpimira 16 (iza restorana Karaka) do hotela Dunav u Iloku. Povratak iz Iloka je u 23:00 h.

Rezervacije na mail: traminacexpress@gmail.com ili na telefon: +385911604378. 

Karta za prijevoz autobusom je 50 kuna.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.