Hrvatski radio

Radio Osijek

Filmska večer u DAOS-u: Dječje kazalište, predstave, glumci i publika

10.05.2022.

14:19

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat

Plakat

Foto: DAOS / -

Ciklus filmskih večeri jubilarne godine Državnog argiva u Osijeku u srijedu, 11. svibnja posvećen je Dječjem kazalištu, predstavama, glumcima i publici. U dvorani Državnog arhiva u Osijeku filmska večer počinje u 19 sati, a publika će moći vidjeti filmove iz osječke filmske produkcije koji se čuvaju u fundusu Državnog arhiva u Osijeku, a tematiziraju minulo djelovanje Dječjeg kazališta u Osijeku, predstave, glumce, SLUK, publiku i organizirani dolazak na predstave. 

Gost večeri i svjedok vremena je Ivica Lučić, glumac i ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

„Ovom filmskom večeri odajemo priznanje i zahvalnost svima onima koji su jednostavne, ali duboke poruke dječjih predstava na različite načine i u različitim ulogama darivali malim i velikim Osječanima i njihovim gostima sa svih strana. U našem gradu gotovo da nema generacije koja ne čuva drage uspomene na predstave u dječjem kazalištu, a njihove poruke se prelijevaju u svakodnevni život, trajno stvaraju i oblikuju društvo ovoga grada”, ističu organizatori.

Ovu filmsku večer, kao i cijeli ciklus u 2022. godini, vodit će Erika Žilić Vincetić, viša arhivistica, djelatnica DAOS u čijoj je domeni rada film, fotografija, razglednice i drugo gradivo nekonvencionalnog tipa.

Radi se o nastavku ciklusa filmskih večeri u okviru obljetničkih događanja DAOS 2022.

U okviru obljetničkih događanja u DAOS 2022. godine - 75 godina od osnivanja današnjeg Državnog arhiva u Osijeku – svjedočimo o organiziranoj i sustavnoj brizi za arhivsku baštinu u Osijeku i na području Slavonije, Baranje i Srijema. Dio te baštine su i filmovi u fundusu DAOS, preuzeti od raznih stvaratelja i posjednika, a prikazuju razna područja života u prošlosti Osijeka, Slavonije i Baranje ili svjedoče o pojedinim osobama i njihovom angažmanu u zemlji i inozemstvu.

„Ciklusom filmskih večeri koje se održavaju jednom mjesečno tijekom 2022. godine, želimo afirmirati arhivsko gradivo u svim njegovim povijesnim i suvremenim oblicima kao nezamjenjiv izvor podataka od javne i privatne važnost. Ta vrsta arhivskoga gradiva ima vizualno presudnu ulogu u posredovanju identiteta osoba, zajednice i područja u prošlosti i suvremenosti. Njegovim prikazivanjem populariziramo i zanimljivosti u arhivskom gradivu, a prijenos zapisa iz filmskog u digitalni medij promovira vrijednost digitalizacije gradiva radi virtualne diseminacije informacija koje arhivsko gradivo sadrži. Sredstvima Ministarstva kulture i medija je 2021. godine nabavljeno i veliko filmsko platno za prikazivanje povijesnih filmova u dvorani arhiva.

Za dobar dio filmova u fundusu postoji samo slikovni, ali ne i zvučni zapis. Tu prepreku premostit ćemo živom riječju koju će nam uputiti gosti pojedine tematske filmske večeri kao svjedoci vremena memoriranog na filmovima koje čuvamo”, najavljuju iz DAOS-a. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.