Hrvatski radio

Radio Osijek

Filmska večer u DAOS-u: Osječka kirurška praksa u prošlosti

19.09.2022.

18:04

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat

Plakat

Foto: DAOS / -

U sklopu ciklusa filmskih večeri jubilarne godine Državnog arhiva u Osijeku u srijedu, 21. rujna publika će vidjeti filmove vezane uz osječku kiruršku praksu u prošlosti. Gost večeri i svjedok vremena je kirurg u mirovini Martin Tokalić. Filmska će se večer održati u dvorani Državnog arhiva u Osijeku (K. Firingera 1, južni ulaz) s početkom u 19 sati.

Filmska večer u DAOS-u pod nazivom: Osječka kirurška praksa u prošlosti obuhvatit će filmove koji se čuvaju u fundusu Državnog arhiva u Osijeku, a većinom tematiziraju kirurške operacije u osječkoj bolnici 40-tih i 50-tih godina 20. stoljeća. Tim filmovima pridružujemo i film o otvorenju novog paviljona za bolesti uha, nosa, grla i röntgen zavoda Opće bolnice Osijek 1952. godine i film o održavanju V. farmaceutskih dana Slavonije i Baranje 1972. godine.

Gost večeri i svjedok vremena je poznati osječki kirurg doc. dr. sc. Martin Tokalić, sada već više godina u mirovini.

Ovu filmsku večer, kao i cijeli ciklus u 2022. godini, vodit će Erika Žilić Vincetić, viša arhivistica, djelatnica DAOS u čijoj je domeni rada film, fotografija, razglednice i drugo gradivo nekonvencionalnog tipa.

Radi se o nastavku ciklusa filmskih večeri u okviru obljetničkih događanja DAOS 2022.

U okviru obljetničkih događanja u DAOS 2022. godine - 75 godina od osnivanja današnjeg Državnog arhiva u Osijeku – svjedočimo o organiziranoj i sustavnoj brizi za arhivsku baštinu u Osijeku i na području Slavonije, Baranje i Srijema. Dio te baštine su i filmovi u fundusu DAOS, preuzeti od raznih stvaratelja i posjednika, a prikazuju razna područja života u prošlosti Osijeka, Slavonije i Baranje ili svjedoče o pojedinim osobama i njihovom angažmanu u zemlji i inozemstvu.

„Ciklusom filmskih večeri koje se održavaju jednom mjesečno tijekom 2022. godine, želimo afirmirati arhivsko gradivo u svim njegovim povijesnim i suvremenim oblicima kao nezamjenjiv izvor podataka od javne i privatne važnost. Ta vrsta arhivskoga gradiva ima vizualno presudnu ulogu u posredovanju identiteta osoba, zajednice i područja u prošlosti i suvremenosti. Njegovim prikazivanjem populariziramo i zanimljivosti u arhivskom gradivu, a prijenos zapisa iz filmskog u digitalni medij promovira vrijednost digitalizacije gradiva radi virtualne diseminacije informacija koje arhivsko gradivo sadrži”, ističu iz Državnoga arhiva Osijek. Dodaju kako je sredstvima Ministarstva kulture i medija je 2021. godine nabavljeno i veliko filmsko platno za prikazivanje povijesnih filmova u dvorani arhiva.

„Za dobar dio filmova u fundusu postoji samo slikovni, ali ne i zvučni zapis. Tu prepreku nastojimo premostiti živom riječju koju nam upućuju gosti pojedine tematske filmske večeri kao svjedoci vremena memoriranog na filmovima koje čuvamo”, pojašnjavaju iz DAOS-a. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.