Hrvatski radio

Radio Osijek

Filmska večer u DAOS-u: Sport i sportaši na arhivskim filmovima

12.07.2022.

17:45

Autor: Radio Osijek/TM

Spidvej u Osijeku sedamdesetih 20. stoljeća

Spidvej u Osijeku sedamdesetih 20. stoljeća

Foto: FB Prijatelji o Osijeku / -

U nastavku ciklusa filmskih večeri jubilarne godine Državnog arhiva u Osijeku, filmska je večer u srijedu 13. srpnja posvećena sportu i sportašima na arhivskim filmovima. Gost večeri i svjedok vremena je sportski novinar Dragutin Kerže. Filmska večer počinje u 19 sati, a održat će se u dvorani DAOS-a, K. Firingera 1, južni ulaz.

„Filmska večer u DAOS-a pod nazivom: Sport i sportaši na arhivskim filmovima obuhvatit će filmove iz osječke filmske produkcije koji se čuvaju u fundusu Državnog arhiva u Osijeku, a tematiziraju sport i sportaše iz područja biciklizma, padobranstva, ronjenja, raketnog modelarenja, motociklizma, brzog hodanja, body buildinga i nogometa, a za kraj pripremamo film s presjekom djelovanja Udruge za šport djece i mladeži u razdoblju od 1962. do 2002. godine”, najavljuju organizatori.

Gost večeri i svjedok vremena je poznati osječki sportski novinar Dragutin Kerže.

Ovu filmsku večer, kao i cijeli ciklus u 2022. godini, vodit će Erika Žilić Vincetić, viša arhivistica, djelatnica DAOS u čijoj je domeni rada film, fotografija, razglednice i drugo gradivo nekonvencionalnog tipa.

U okviru obljetničkih događanja u DAOS-u 2022. godine – 75 godina od osnivanja današnjeg Državnog arhiva u Osijeku – svjedočimo o organiziranoj i sustavnoj brizi za arhivsku baštinu u Osijeku i na području Slavonije, Baranje i Srijema. Dio te baštine su i filmovi u fundusu DAOS-a, preuzeti od raznih stvaratelja i posjednika, a prikazuju razna područja života u prošlosti Osijeka, Slavonije i Baranje ili svjedoče o pojedinim osobama i njihovom angažmanu u zemlji i inozemstvu.

„Ciklusom filmskih večeri koje se održavaju jednom mjesečno tijekom 2022. godine, želimo afirmirati arhivsko gradivo u svim njegovim povijesnim i suvremenim oblicima kao nezamjenjiv izvor podataka od javne i privatne važnost. Ta vrsta arhivskoga gradiva ima vizualno presudnu ulogu u posredovanju identiteta osoba, zajednice i područja u prošlosti i suvremenosti. Njegovim prikazivanjem populariziramo i zanimljivosti u arhivskom gradivu, a prijenos zapisa iz filmskog u digitalni medij promovira vrijednost digitalizacije gradiva radi virtualne diseminacije informacija koje arhivsko gradivo sadrži. Sredstvima Ministarstva kulture i medija je 2021. godine nabavljeno i veliko filmsko platno za prikazivanje povijesnih filmova u dvorani arhiva.

Za dobar dio filmova u fundusu postoji samo slikovni, ali ne i zvučni zapis. Tu prepreku premostit ćemo živom riječju koju će nam uputiti gosti pojedine tematske filmske večeri kao svjedoci vremena memoriranog na filmovima koje čuvamo”, ističu iz Državnog arhiva Osijek.

NK Grafičar

NK Grafičar

Foto: FB Prijatelji o Osijeku / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.