Hrvatski radio

Radio Osijek

Finale Koncertnog ciklusa grada – Ansambl Meštrović & Expresto

06.06.2022.

20:04

Autor: Radio Osijek/TM

Matej Meštrović & Expresto

Matej Meštrović & Expresto

Foto: Iz poziva organizatora / -

Koncertnim spektaklom u nedjelju, 12. lipnja u 21 sat na platou ispred Kulturnog centra Osijek bit će zatvoren ovosezonski Koncertni ciklus grada. Posjetitelje očekuje nastup ansambla Meštrović & Expresto. Ulaz je slobodan.

Matej Meštrović i Kristina Bjelopavlović Cesar na klaviru četveroručno i Borna Šercar na udaraljkama za Osječane će izvesti atraktivan koncertni repertoar.

Ovogodišnji Koncertni ciklus grada, koji je od listopada u Osijeku ugostio brojna renomirana glazbena imena i sastave poput Zagrebačkih solista, Acoustic Projecta, Lovre Pogorelića, Mie Pečnik, Martine Filjak, Monike Leskovar, Hrvatskog baroknog ansambla, pa čak i Komornog orkestra susjedne Panonske filharmonije iz Pečuha, svoje će koncertno finale imati na otvorenom, na platou ispred Kulturnog centra Osijek, a svjetla otvorene pozornice bit će usmjerena na tri vrhunska umjetnika koji pojedinačno i u triju  multipliciraju glazbenu energiju.


Meštrović & Expresto naziv je ansambla kojeg čine pijanist i skladatelj Matej Meštrović, pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar te udaraljkaš i skladatelj Borna Šercar.

Zajedno nastupaju od 2009. godine, od kada su održali brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, oduševili publiku sve do Japana i Kine, a njihova izvedba Brahmsovog Mađarskog plesa br.5 na Youtubeu ima impresivnih 5,8 milijuna pregleda.

Repertoar ansambla uključuje Meštrovićeve autorske skladbe kao i obrade brojnih poznatih djela klasične glazbe. „Meštrović&Expresto fantastičan je spoj ethna i klasike, virtuozne izvedbe i prštave energije, sjajnih individualnih glazbenih kvaliteta svakog pojedinačnog glazbenika i glazbene sinergije trija”, ističu organizatori.

Matej Meštrović jedan je od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni. Pijanist i skladatelj kojeg je američka kritika nazvala hrvatskim Johnom Williamsom, prvi je hrvatski skladatelj koji je imao praizvedbu svoje „Dunavske rapsodije“, ni manje ni više nego u glavnoj dvorani Carnegie Halla u New Yorku.


Jednako svestrani Borna Šercar skladatelj je, udaraljkaš, bubnjar, slikar i pjesnik, prisutan na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni, osnivač nagrađivanog ansambla Borna Šercar's Jazziana Croatica  s kojima izvodi autorske skladbe nadahnute hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom.


Kristina Bjelopavlović Cesar pijanistica je „izuzetne energije, temperamenta i istinske glazbene nadarenosti“, glazbena pedagoginja, članica swing&jazz sastaav Tom and the Twisters i glasovirskog dua Twenty Fingers, suradnica i autorica glazbe za predstave Zagrebačkog kazališta mladih….  


KONCERTNI CIKLUS GRADA

12.LIPNJA 2022./21.00 SAT

PLATO ISPRED KULTURNOG CENTRA OSIJEK

MEŠTROVIĆ&EXPRESTO

MATEJ MEŠTROVIĆ, klavir

KRISTINA BJELOPAVLOVIĆ CESAR, klavir

BORNA ŠERCAR, udaraljke-bubanj i boce


PROGRAM

Johann Strauss I.: Radetzky March

Wolfgang Amadeus Mozart: Alla Turca

Matej Meštrović: The Walls of Yericho

Matej Meštrović: Cobra Dance

Johannes Brahms: Mađarski ples br. 5 

Pjotr Iljič Čajkovski/Dmitrij Šostakovič: Labuđe jezero / Valcer 

Georges Bizet: Carmen

Jacques Offenbach: Kan-Kan fantazija

Matej Meštrović: Child's Play


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.