Hrvatski radio

Radio Osijek

Fotomonografija „Pogled...” Marka Mrkonjića

18.11.2022.

20:32

Autor: Radio Osijek/TM

Fotomonografija „Pogledi...” Marka Mrkonjića

Fotomonografija „Pogledi...” Marka Mrkonjića

Foto: Iz poziva organizatora / -

Osječki fotograf Marko Mrkonjić javnosti će u ponedjeljak, 21. studenoga predstaviti svoju fotomonografiju „Pogled: Slavonija-Baranja-Srijem”, u kojoj cijelu regiju prikazuje iz jedne sasvim druge perspektive – iz zraka. Promocija će se održati u Arheološkom muzeju, početak je u 19 sati.

Uz autora, o knjizi će govoriti novinar Nikola Patković, koji potpisuje tekstove u Mrkonjićevoj fotomonografiji, te prijatelji i fotografi koji godinama prate fotografski rad Marka Mrkonjića. Promociju će popratiti i nekoliko njegovih fotografija.


Fotomonografija „Pogled:...” sadrži stotinjak fotografija i predstavlja zbirku pogleda na Slavoniju, njezine resurse, prirodno bogatstvo, arhitekturu i ostavštinu nekih drugih vremena, najavljuju organizatori. Fotografska priča Marka Mrkonjića – od Iloka do Papuka, preko Vukovara, Našica i Kopačkog rita – stala je na 120 stranica. Godinu dana Mrkonjić je bilježio prizore Slavonije, Baranje i Srijema iz zraka koje je spojio s fotografijama iz svoje arhive. 

„Možda ni sami ne znamo koliko poznajemo svoj kraj, a knjiga ima za cilj prikazati Pogled na jednu sasvim drugu perspektivu Slavonije, baš onako kako sam ju i ja doživio dok sam stvarao fotografije,“ kaže Mrkonjić.


Marko Mrkonjić rođen je 1982. godine u Osijeku. Bio je dugogodišnji suradnik Večernjeg lista, Glasa Slavonije i Pixella, a trenutno surađuje s fotoagencijom Cropix i Hinom. Sudjelovao je na projektu izrade fotomonografije za Hrvatske ceste te u pripremi fotografija za izradu udžbenika za 3. i 4. razrede u izdanju Školske knjige. Do sada je imao dvije samostalne izložbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.