Hrvatski radio

Radio Osijek

Fuz&ja: Thomas Mann – klasik prozne književnosti

22.01.2023.

19:37

Autor: Radio Osijek/TM

Fuz&ja: Thomas Mann – klasik prozne književnosti

Fuz&ja: Thomas Mann – klasik prozne književnosti

Foto: Filozofski fakultet Osijek / -

U sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka, kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, u četvrtak, 26. siječnja održat će se peto popularno-znanstveno predavanje, naslovljeno „Thomas Mann – klasik prozne književnosti”, koje će održati Tihomir Engler. Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati.

Otvoreno je za javnost, a predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O PREDAVANJU:

U ovom predavanju, čiji je neposredni povod objavljivanje Englerove knjige „Thomas Mann. Pisac u vrtlogu vremena”, predstavit će se životni put i opus tog klasika njemačke prozne književnosti 20. stoljeća. U predavanju će se uvodno predstaviti pojedine životne postaje Thomasa Manna, od rodnog Lübecka pa sve do njegova života u američkom i švicarskom egzilu, kao i temeljne poetološke postavke na kojima počiva autorovo književno stvaralaštvo. Glavni dio predavanja posvećen je pojedinim Mannovim djelima, od Buddenbrookovih preko Smrti u Veneciji pa sve do Ispovijesti varalice Felixa Krulla, zahvaljujući kojima je Thomas Mann ostavio neizbrisiv trag ne samo u povijesti njemačke već i svjetske književnosti.

O PREDAVAČU:

Dr. sc. Tihomir Engler docent je na Odsjeku za njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku, gdje predaje kolegije iz povijesti njemačke književnosti. U domaćim i inozemnim časopisima te monografijama objavio je sedamdesetak stručnih i znanstvenih priloga, a izlaganjima sudjelovao na dvadesetak znanstvenih i stručnih skupova. Njegovi su znanstveni interesi uglavnom u području njemačke književnosti 18. stoljeća, njemačke proze 20. stoljeća te njemačke dječje književnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.