Hrvatski radio

Radio Osijek

GISKO: 11. Festival jezika

18.02.2022.

20:16

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat Festivala jezika

Plakat Festivala jezika

Foto: GISKO / -

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek od 21. do 25. veljače održava jedanaesti Festival jezika kojim obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika. Ovogodišnji program obuhvaća Čitateljski izazov na materinskom jeziku, lijepo čitanje naglas, kojim su predstavljeni hrvatski, albanski, mađarski, njemački, rusinski, ruski, slovački jezik i esekerski govor.

Tim će se povodom na Facebook stranici Čuvari priča - Odjel za rad s djecom i mladima i na YouTube kanalu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, objavljivati videozapisi kojima Knjižnica i brojni suradnici u programu festivala žele pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te materinski jezik predstaviti pričom i pjesmom.

Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće. Svjesna uloge materinskoga jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.