Hrvatski radio

Radio Osijek

Glumačko-glazbeni rock'n'roll spektakl Dječjeg kazališta

25.05.2022.

21:30

Autor: Radio Osijek/TM

Rock'n'roll bajka

Rock'n'roll bajka

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek / -

„Rock'n'roll bajka” šesta je ovosezonska premijerna predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, nastala u koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz vinkovaca. Pred publikom (s pozivnicom) prvi će puta biti izvedena u četvrtak, 26. svibnja u 18 sati.

Režiju potpisuje Mario Kovač, a kako je najavljeno, gledatelje očekuje pravi rock 'n' roll spektakl, nastao prema stripu Štefa Bartolića „Gluha lasta”. 

Neki od glumaca za potrebe ove rock bajke morali su naučiti svirati nove instrumente, jer baš sva glazba na pozornici bit će izvedena uživo. Radnja je smještena u srednju školu, kroz čitavu predstavu provlači se i ljubavna priča koja na kraju ima sretan kraj. A sretni su i iz osječkog Dječjeg kazališta jer su još jednom okupili sjajnu ekipu i napravili sjajan posao. 

S konferencije za novinare

S konferencije za novinare

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek / -

“Rock ’n’ roll bajka” je adrenalinski raspjevana predstava o izumirućoj vrsti srednjoškolaca rockera. U ovim vremenima kada iz mobitela mahom zavija glazba od koje se ježi koža (na negativan način), ova predstava nas podsjeća kako u nekim garažama, šupama i podrumima još uvijek postoje klinci koji njeguju izvorne vrijednosti rock glazbe koja vječno s pozicije margine komentira svijet oko sebe”, kaže redatelj predstave Mario Kovač. 

Inspirirani popularnim stripom Štefa Bartolića “Gluhe laste” koji je godinama izlazio na stranicama časopisa Modra Lasta, u autorski tim ove predstave okupili su se mahom iskusna lica domaće kazališno-poetsko-glazbene scene. Režijske palice uhvatio se Mario Kovač kojeg osječka publika dobro zna i kao redatelja sa scene HNK Osijek i kao rock DJ-a, dramatizacije se uhvatio pjesnik i vokal izvrsnog rock benda “Kruha i igara” Milan Fošner, a trio fantastikus upotpunjuje veteran osječke glazbeno-umjetničke scene Branko Kostelnik koji je, sa svojom ekipom Roderick Novy, zadužen za glazbeni dio priče.

Tim upotpunjuju i likovnjaci Davor Prah (vizualni identitet) i Ana Sekulić (izrada lutaka) čija imena jamče da će zadovoljiti oči, uši i sva ostala osjetila publike.

ROCK ‘N’ ROLL BAJKA

prema motivima stripa Štefa Bartolića Gluhe laste

Režija: Mario Kovač

Dramatizacija: Milan Fošner

Scenografija i kostimografija: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić

Asistentica scenografije: Anamarija Šerbetar

Asistentica kostimografije: Ana Perić

Glazba: Branko Kostelnik i Roderick Novy

Oblikovanje svjetla: Igor Elek

Glumačka ekipa:

GORAN, pjevač – GORDAN MARIJANOVIĆ

IVO, bubnjar – SILVIJO ŠVAST

MARKO, gitarist – SRĐAN KOVAČEVIĆ

MARINA, basistica – IVANA VUKIČEVIĆ

DANIJEL/MARTIN – GRGUR GRGIĆ

RAVNATELJ – TIHOMIR GRLJUŠIĆ

NASTAVNICA MATEMATIKE – LIDIJA HELAJZ

TATA – ĐORĐE DUKIĆ

MAMA – ALEKSANDRA COLNARIĆ

BAKA – ARETA ĆURKOVIĆ 


Mario Kovač je diplomirao 2002. godine na odsjeku Kazališne režije i radiofonije, na Akademiji dramske umjetnosti radiofonije a doktorirao 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod mentorstvom dr. sc. Sibile Petlevski sa disertacijom “Metodologija kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama”. Godine 1995. osniva nezavisnu studentsku kazališnu grupu Schmrtz Teatar s kojom u malo više od pet godina rada režira, glumi, nastupa u više od 120 predstava, performansa, događaja, koncerata... te ostvaruje brojna gostovanja po Hrvatskoj i Europi. Pokretač je i osnivač nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta od kojih treba izdvojiti: FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja), TEST! (Teatar Studentima!), K.R.A.D.U. (Kazališna Revija Akademije Dramske Umjetnosti)... Čitav niz godina radi kao dramski pedagog te drži glumačke i kazališne radionice širom Hrvatske. Dobitnik je nagrade “Zvjezdana Ladika” za najkvalitetniji dramsko-pedagoški rad 2012. godine. Od 2000. godine radi kao profesionalni kazališni redatelj i do sada je ostvario preko osamdeset predstava širom regije. Mnoge od tih predstava osvajale su nagrade na značajnim domaćim i stranim kazališnim festivalima. Kao režiser, glumac, kompozitor, scenograf ili dramaturg sudjelovao je i u stvaranju čitavog niza amaterskih predstava i performansa. Za svoj rad sa amaterima osvojio je čitav niz nagrada na festivalima širom Europe (Finska, Švedska, BiH…). S raznim bendovima i projektima izdao desetak glazbenih albuma različitih usmjerenja (od cabaret punka do radikalne eksperimentale). Svira klavijature, teremin i razne elektronske naprave. Aktivan je i na kviznim turnirima i natjecanjima, čest osvajač medalja te hrvatski reprezentativac na više Europskih i Svjetskih kviz prvenstava kao i na Kviznoj Olimpijadi u Ateni 2016. godine. Najveći uspjeh je ostvario osvojivši prvu pojedinačnu zlatnu medalju za Hrvatsku na Europskom kviznom prvenstvu u Sofiji 2019. godine u specijalističkom kvizu na temu Izvedbene umjetnosti. Ma svašta bi još tu mogli napisati, ali ponestaje nam mjesta na papiru pa googlajte

Leo Vukelić, magistar umjetnosti, rođen je 9.9.1972. u Zagrebu. Nakon osnovne i srednje škole studira elektrotehniku, a 1996. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. 2000. godine odlazi na Kunstakademie u Duesseldorfu, gdje mijenja smjer u kiparstvo, u klasi prof. Magdalene Jetelove. Diplomirao je slobodne umjetnosti 2004 godine. Iste godine se vraća u Zagreb te sa dvoje kolega pokreće umjetničku organizaciju Tigar teatar i bavi se kazalištem za djecu i mlade. Od 2006. do 2016. godine stalno je zaposlen kao Voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava. Usporedo je aktivan na području vizualnih umjetnosti i kazališta. Do danas je realizirao 25 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. ( Salon Galić, Split, Galerija SC, Zagreb, Galerija Balen, Slavonski Brod, Muzej grada Trogira, Muzej Virovitica, Galerija VN, Zagreb, MSUI Pula…) Od kazališnih početaka pa do danas realizirao je kao umjetnik više od 100 profesionalnih projekata na gotovo svim hrvatskim pozornicama, u svojstvu scenografa, kostimografa, izvođača, autora teksta, redatelja, designera rasvjete i vizualnoga identiteta. Dugogodišnji je član upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej, a od 2013-2017. njegov predsjednik. 2008. godine pokrenuo je manifestaciju Noć kazališta koja se danas zove Europska noć kazališta i paralelno se održava u 10 europskih zemalja i više od 300 kazališta.

Milan Fošner rođen je 12. rujna 1971. živi u Zagrebu. Napisao je djela: ‘’Put od Ljubljane do Folnegovićevognaselja’’, ‘’Život u kući slijepih’’, ‘’Užasno vam je dobro, zar ne!?’’, ‘’Šibajući mrtvoga konja’’, ‘’Strahovi su sakriveni u bocama od piva’’, ‘’Kratke priče za čitanje prije smrti’’. Autor je i dramskih tekstova: ‘’Nuspojave’’, ‘’Rock ‘n’ roll bajka’’, ‘’Alan Ford u epizodi: uspon i pad Superhika’’, ‘’Bolje više nego manje’’, ‘’Šibajući mrtvoga konja’’. Pjevač u je u rock’n’ roll bendu ‘Kruha i igara’, rock ‘n’ roll DJ (‘Rokenrol radio’). Kaže: „ovo je dovoljno za jedan život. I previše.“ Autor je i voditelj Kviza znanja i neznanja, koji je od 2008. do danas održan preko 500 puta.

Iva-Matija Bitanga, rođena 1974. u Zagrebu. Diplomirala slikarstvo 1999. na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, završila 2004. poslijediplomski studij scenografije na Hochschule für Gestaltung, u Karlsruheu, Njemačka. Od 2000. članica HZSU-a sve do zaposlenja 2013. na Medijskom dizajnu Sveučilišta Sjever u Koprivnici gdje je izvanredna profesorica umjetnosti. Doktorandica Poslijediplomskog studija književnosti izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 2015. Od 1995. profesionalno se bavi likovnom umjetnošću, samostalno i grupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 1996. i oblikovanjem scenografija, lutaka, kostima i glazbe za kazalište, od 2000. surađuje s HRT-om. U umjetničkom djelovanju poznata je i kao članica više umjetničkih kolektiva; Daklelososi, GastArtbeit, Schmrtz teatar i Tigar teatar. Dobitnica je više nagrada i priznanja na područjima likovne umjetnosti, scenografije i kostimografije.

Branko Kostelnik - glazbenik, publicist, producent i multimedijski djelatnik, rođen 1961.u Osijeku. Autor brojnih znanstvenih i publicističkih tekstova u znanstvenim časopisima, zbornicima novinama i publikacijama. Prvi tekst objavio u Glasu Slavonije 1978. Tijekom osamdesetih radio na HRT Radio Osijek i Studio Osijek i bio glavni i odgovorni urednik omladinskog lista „TEN“ i „Osječkog tjednika“. Devedesetih radio kao free lancer novinar te tekstove iz pop kulture, rock glazbe i suvremene umjetnosti objavljivao u brojnim tiskovinama. Utemeljitelj i leader kultne art rock grupe RODERICK (1983.) koja od devedesetih djeluje pod imenom RODERICK NOVY (6 samostalnih albuma, 11 video spotova i 4 kompilacije). Autor tekstova, glazbe i performansa te scenarija za video spotove grupe. Najpoznatiji performans mu je „Love song“ (2001.) s bardom cro art scene Ivanom Kožarićem. Radi kao producent u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Magistrirao sociologiju kulture na FDV Sveučilišta u Ljubljani. S RODERICKOM autor glazbe brojnih predstava u HNK Osijek i hrvatskim kazalištima od 2000. do danas te brojnih performansa. Predavač na kolegiju „Pop kultura i mediji“ na Sveučilištu VERN, te predsjednik hrvatskog Društva za istraživanje popularne kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.