Hrvatski radio

Radio Osijek

14:06 / 23.05.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Golden Strings Orchestra – koncert u Arheološkom

Golden Strings Orchestra

Golden Strings Orchestra

Foto: Glazbena udruga Golden Strings / -

„Tamburo miljenice” naziv je prvog cjelovečernjeg koncerta koji će Golden Strings Orchestra održati u srijedu, 25. svibnja u 19,30 u osječkom Arheološkom muzeju.

„Tim se koncertom mladi virtuozi na tamburama žele predstaviti osječkoj publici, ali i dodatno promovirati tamburu i tamburaški orkestar kao značajan glazbeni i umjetnički izričaj. Programski će se na koncertu čuti glazba pisana isključivo za tambure, i to u različitim razdobljima od Njikoša, Cossetta, Potočnika do mlađih skladatelja poput Zirduma, Pogrmilovića, Vukadina, Koprija i Bobića”, kaže Dora Knežević, predsjednica Glazbene udruge Golden Strings.

Gosti koncerta su članovi HKUD-a „Osijek 1862.”

Golden Strings Orchestra tamburaški je orkestar koji je s radom započeo u studenom 2017. godine. Trenutno broji 16 članova, vrhunskih instrumentalista na tamburi. Program rada ansambla temelji se na klasičnoj tamburaškoj literaturi, kao i na brojnim transkripcijama i obradama kompozicija različitih autora svih stilskih razdoblja, čime se želi predstaviti umjetnička tamburaška literatura, ali isto tako i prezentirati klasična umjetnička literatura na tamburi. Ansambl karakterizira posebna zvukovna boja koja se ostvaruje preciznim muziciranjem i posebnim umjetničkim pristupom u stvaranju vlastitoga umjetničkog zričaja. Do sada su sudjelovali na nekoliko međunarodnih natjecanja na kojima su osvajali visoke i prestižne nagrade. Na natjecanju u Španjolskoj Fiestalonia Milenio World Art Games orkestar je osvojio zlatnu plaketu, a na Međunarodnom folklornom natjecanju u Bugarskoj Grandprix natjecanja jer je ocijenjen s najviše bodova. Tijekom kratkoga djelovanja ansambl je održao mnogo koncerata, a valja istaknuti koncert u Samoboru, Novom Sadu, Subotici, Đakovu, Valpovu, Osijeku, Orahovici, Novskoj, Vukovaru i Županji. Voditelj ansambla je mag. mus. Marko Sesar, umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.