Hrvatski radio

Radio Osijek

17:17 / 08.06.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Hod za život u Osijeku

Vizual Hod za život

Vizual Hod za život

Foto: Udruga U ime obitelji / -

Od 7. svibnja svake subote za život se hodalo u Slavonskom Brodu, Varaždinu, Vinkovcima, Zagrebu, Splitu, Imotskom, Zadru i Pločama, a završnica je ove subote, 11. lipnja u Sisku i Osijeku.

Hod za život pod geslom „Život je zakon” u Osijeku kreće u 11 sati iz Parka kralja Držislava, a okupljanje je kod Školjke. Kolona će se kretati Europskom avenijom do Trga Ante Starčevića.

Trasa Hoda za život u Osijeku

Trasa Hoda za život u Osijeku

Foto: Udruga U ime obitelji / -

„Ove se subote održava treći po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Osijeku. Hodat će za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji. Miroljubivim hodom kroz grad Osijek, radosno i uz pjesmu, poslat će se važna poruka da je svaki život važan,“ rekla je Dora Kujek, članica organizacijskog tima Hoda za život Osijek. 

„Četiri medicinska fakulteta u RH su na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život odgovorila – začećem. Svaka žena ima pravo na točne informacije o razvoju svoga djeteta i posljedicama pobačaja. Djetetovo srce kuca već 18. dan od začeća, do 8. tjedna svi su tjelesni organi formirani, s 10 tjedana dijete ima isti onaj otisak prsta koji će ga tijekom cijeloga života nepogrešivo razlikovati od preostalih 7 milijardi ljudi na Zemlji. S 12 tjedana dijete se smiješi. Tužna je činjenica da prilikom pobačaja nerođeno dijete osjeća bol“, rekla je Kujek na konferenciji za novnare na kojoj je najavljeno njihovo okupljanje u Osijeku. 

Marko Cmrečnjak, član organizacijskog tima Hoda za život u Osijeku, ističe da danas kada svi vidimo da u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda – jasno je da je potrebno promijeniti zakon o pobačaju star 45 godina. „Potrebno je postaviti novi zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti, a znanost kaže da život počinje začećem! Želimo zakonski okvir koji gradi kulturu života, koji jača i štiti ženu i osigurava dostupnost istinitih informacija o razvoju nerođenog djeteta te o posljedicama pobačaja i za dijete i za majku!“, naglasio je Cmrečnjak.

Luka Blagojević naglasio je važnost podrške svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji koriste priziv savjesti kako bi zaštitili oba pacijenta o kojima su se dužni brinuti – i majku i nerođeno dijete. „Hodamo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Stoga je naša odgovornost, briga za zaštitu života od začeća do prirodne smrti“, rekao je Blagojević. 

„Veselimo se ovogodišnjem trećem Hodu za život, jer će Osijekom u ozračju radosti i veselja hodati djeca, mladi, obitelji, naši djedovi i bake da bi poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan!“, istaknuto je na konferenciji za medije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.