Hrvatski radio

Radio Osijek

Hommage skladatelju Franji Krežmi u njegovom rodnom gradu

13.12.2021.

13:17

Autor: Radio Osijek

Nataša Antoniazzo i Mia Elegović

Nataša Antoniazzo i Mia Elegović

Foto: Iz poziva organizatora / Radio Osijek

U utorak, 14. prosinca s početkom u 19 sati u Kulturnom centru Osijek mezzosopranistica Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović premijerno će u Osijeku odžati koncert s programom pjesama slavnog Osječanina Franje Krežme.

Franjo Krežma poznat je kao violinski virtuoz, a njegovo glazbeno umijeće i izvanserijski talent iz Osijeka ga je odveo na svjetske pozornice. Manje je poznato da se uz uspješnu karijeru violinista bavio i skladanjem. Njemački su kritičari njegove pjesme uspoređivali s onima Roberta Schumanna, a o njegovom skladateljskom talentu još više govori i činjenica da je većinu svojih pjesama skladao između 14. i 17. godine života.

Koncertom mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i pijanistice Mije Elezović Krežmine će pjesme prvi put biti predstavljene u Osijeku, njegovom rodnom gradu. Bit će to ujedno i predstavljanje projekta pod nazivom „Franjo Krežma solopjesme“, izdanih 2020.g u notnom izdanju udruge Hilarion, a koje je uredila sama Nataša Antoniazzo, kao i CD-a „Franjo Krežma Lieder” na kojem pjesme izvode upravo Antoniazzo i Elezović, a koji je izdala njemačka diskografska kuća Bella Musica Edition/Antes Edition sa svjetskom distribucijom Naxosa.

„Posjetitelji koncerta imat će stoga jedinstvenu priliku prvi put čuti Krežmin izniman skladateljski repertoar, i tako na najljepši mogući način dati hommage ovom istinskom glazbenom velikanu kojim se Osijek ponosi”, ističu u svom pozivu iz Kulturnog centra.

Ulaz na koncert je slobodan, uz obvezno predočenje COVID potvrde na ulazu.

Program:

FRANJO KREŽMA

solopjesme

Poezija HEINRICH HEINE:

01. Der arme Peter 1

02. Der arme Peter 2

03. Der arme Peter 3

04. Die Lotosblume

05. Am fernen Horizonte

06. Du bist wie eine Blume

07. Ich stand im dunkeln Träumen

08. Im wunderschönen Monat Mai

09. Und wüssten s die Blumen

10. Schöne Wiege meiner Leiden

11. Aus meinen Tränen spriessen

12. Franz Liszt : Liebestraum br.3, Notturno – glasovir solo

Poezija NICOLAUS LENAU

13. An die Melancholie

14. Bitte

15. Frage

CIKLUS PJESAMA Schilflieder

16. I Drüben geht die Sonne scheiden

17. II Trübe wird s die Wolken jagen

18. III Auf geheimem Waldespfade

19. IV Sonnenuntergang

20. V Auf dem Teich

21. Stille Sicherheit

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.