Hrvatski radio

Radio Osijek

Indonezijska glazba ansambla Jaman Suara

30.11.2022.

16:01

Autor: Radio Osijek/TM

Koncert u KC-u: Indonezijska glazba ansambla Jaman Suara

Koncert u KC-u: Indonezijska glazba ansambla Jaman Suara

Foto: Ansambl Jaman Suara / -

U Kulturnom centru Osijek u subotu, 3. prosinca s početkom u 20 sati čut će se nesvakidašnja glazba – nastupa ansambl Jaman Suara, koji će predstaviti tradicijsku glazbu karakterističnu za otoke indonezijskog arhipelaga koja se izvodi primarno na autohtonim udaraljkaškim glazbalima.

„Mogu li se spojiti hrvatska i indonezijska tradicija? Mogu li slavonske ljelje pjevati uz gamelan?”, ovime članovi ansambla pozivaju ne samo na koncert, već i na radionice koje će se istoga dana održati od 10 do 13 sati, te na predavanje (od 15 do 17 i 30), na kojima će sudionici imati izravnu priliku upoznati se s kulturom, instrumentima i glazbom gamelana te obogatiti vlastito razumijevanje različitih kultura, njihovih posebnosti i temeljnih odrednica. Radionice i predavanja namijenjena su studentima Instrumentalnog odsjeka Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te učenicima Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku, kao mogućim budućim studentima AUKOS-a.

Koncert je otvorenog tipa za sve zainteresirane ljubitelje novih kulturnih događaja, a ulaz je besplatan.


„Prvi put u Osijeku, u organizaciji studenata Akademije za umjetnost i kulturu, ansambl koji nam nudi potpuno drugi pogled na glazbu te nam daje uvid u tradicijsku glazbu Indonezije”, stoji u pozivu.


Ansambl Jaman Suara svoje početke bilježi 2019. godine, te je njihov rad započet kroz radionice Veleposlanstva Republike Indonezije. Iste te godine počinju njihovi prvi javni nastupi u sklopu promocije provincije Lampung, zatim na 54. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, a na Muzičkoj akademiji održali su koncert Spaces In – Between.

Ansambl nosi simbolično ime Jaman Suara, što u prijevodu znači doba zvuka, što zapravo govori o odnosu članova ansambla s gamelanom koji svira.

Članovi ansambla Jaman Suara su: Sara Blažev, Luis Camacho Montealegre, Ena Hadžiomerović, Klara Kosić, Francesco Mazzoleni, Julija Novosel, Lucija Novosel, Francesca Paleka, Anton Palić, Hannah Pavlić i Nikola Trputec koji će se u svojoj glazbenoj izvedbi gamelana osloniti na repertoar i stil sviranja iz Yogakarte, iz sultanskog grada Jave, čije su glazbene kompozicije rezultat zajedničkog rada svih članova ansambla.

Ovo je prvo gostovanje ansambla Jaman Suara izvan Zagreba, a njihov nastup u Osijeku organizira Odsjek za instrumentalne studije i kompoziciju s teorijom glazbe Akademije za umjetnost i kulturu, uz logističku pomoć studenata druge godine diplomskog studija Mediji i odnosi s javnošću te Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment, pod mentorstvom dr. sc. Igora Mavrina i asistentice Maje Haršanji.

Ansambl Jaman Suara

Ansambl Jaman Suara

Foto: FB Ansambl Jman Suara Gitz Production / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.