Hrvatski radio

Radio Osijek

20:01 / 08.06.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Izložba "Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske"

S izložbe "Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske" postavljene u Zagrebu

S izložbe "Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske" postavljene u Zagrebu

Foto: Screenshot Youtube / -

Hrvatski državni arhiv u suradnji sa Državnim arhivom u Osijeku u utorak 14. lipnja u 19 sati  otvara izložbu ‘Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske’. Izložba će u Muzeju likovnih umjetnosti biti postavljena do 1. srpnja.

Autor izložbe je ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr.sc. Dinko Čutura, autorica prostorne koncepcije je Sanja Filep. Na izložbi su radili brojni suradnici, lektori. Scenirali su se i režirali dokumentarni filmovi, uz animacije. Koristila se animirana karta „Domovinskog rata“ iz Hrvatskog povijesnog muzeja, fotografije i arhivsko gradivo.

Koordinatorica izložbe u ime Muzeja likovnih umjetnosti je kustosica pedagoginja Kristina Delalić Vetengl.

O izložbi:

Izložba je dokumentarna, multimedijalna i interaktivna. Hrvatski državni arhiv i obitelj Tuđman ustupili su stotine fotografija i dokumenata za ovu izložbu povodom 100. Obljetnice rođenja najvećeg državnika u našoj nacionalnoj povijesti. Na izložbi će se moći vidjeti sva odlikovanja Franje Tuđmana, predmeti iz njegovog života kao što su nalivpera, sve naočale koje je nosio te knjige. Izložba će otvoriti horizonte i za one dijelove života Franje Tuđmana koji su javnosti manje poznati.

„Franjo Tuđman, rođen je 14. Svibnja 1922. U Velikom Trgovišću. Otac Stjepan i majka Justina Tuđman, rođena Gmaz, imali su tri sina od kojih je Franjo bio najstariji. Majka Justina preminula je vrlo mlada, još 1929., tako da se Stjepan kasnije oženio Olgom Milažar. Otac Franje Tuđmana bio je predratni načelnik općine Veliko Trgovišće, a u ratu jedan od ključnih dionika partizanskog pokreta u Hrvatskom zagorju i član ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Franjo je osnovnu školu pohađao u Velikom Trgovišću od 1929. do 1933., a gimnaziju u Zagrebu od 1934, do 1941. Među vršnjacima bio je smatran ponajboljim poznavaocem proskribirane marksističke literature što ga je unutar partizanstkog pokreta predodredilo za političkog komesara. Otac Stjepan bio je aktivist Hrvatske seljačke stranke, vokacijom izvorno radićevac, tako da su njegovi sinovi odgajani u duhu hrvatske državnosti.“

„U čitavu životu Franje Tuđmana, u svim njegovim djelovanjima, predavanjima, tekstovima i javnim nastupima kao nit vodilja uvijek je bila nazočna misao hrvatske slobode. Ona je bila prva i najvažnija da bi se na koncu oživotvorila u slobodnoj, samostalnoj i suverenoj državi Hrvatskoj. O tom putu – od darovitog dječaka, ratnika, vojnika, znanstvenika, uznika i državnika koji je stajao na čelu ostvarenja stoljetne želje hrvatskog naroda – utemeljenja moderne Hrvatske – svjedoči ova izložba.“ (Tekst autor izložbe Dinko Čutura)


S izložbe "Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske" postavljene u Zagrebu

S izložbe "Franjo Tuđman – utemeljitelj moderne Hrvatske" postavljene u Zagrebu

Foto: Screenshot / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.