Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba „Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta”

29.03.2022.

17:57

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat

Plakat

Foto: Iz poziva organizatora / -

U atriju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u četvrtak, 31. ožujka u 12,30 Veleposlanik Španjolske u Republici Hrvatskoj Alonso Dezcallar Mazarredo otvorit će izložbu „Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta”, na kojoj je taj pothvat od kojeg je prošlo 500 godina prikazan na 15 panoa.

Izložbu u Osijek donosi Španjolska kulturna akcija i Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske, a kustosi su Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez (Archivo General de Indias), Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias).

Izložba će biti postavljena do 22. travnja. Ulaz je slobodan.

O izložbi:

Prije 500 godina u Sevilli (Španjolska) započelo je putovanje koje je čovječanstvo dugo sanjalo: trebalo je stići do mitskog istoka i Začinskih otoka do tada neistraženim putem ploveći preko Atlantskog oceana na zapad. Putovanje je 1519. započeo Ferdinand Magellan, a završili su ga tri godine kasnije, tj. 1522., Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljavanje svijeta. Ova izložba kronološki opisuje kako je tekao cijeli pothvat vezan za organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojki, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti.

Od pet brodova koji su 10. kolovoza 1519. isplovili iz Seville, natrag se vratio samo jedan – Nao Victoria. Od 245 članova posade koji su na njima plovili, nazad ih se vratilo samo 18, što vjerno dočarava koliko je teško bilo to putovanje. Ovaj junački pothvat ujedno je dokazao da je zemlja okrugla, da je njezin promjer mnogo veći nego što se mislilo i da se između američkog kontinenta i Indijskog oceana prostire ogromni Tihi ocean, dotada nepoznat Europljanima.

Izložba daje glas protagonistima ekspedicije putem pisanih svjedočanstva onih koji su putovanje planirali, pripremili i realizirali. Objašnjava nam ne samo kako je svijet prvi put oplovljen, već i kakav je uopće bio u to vrijeme, te kako su njegove do tada odijeljene stvarnosti po prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu.

Od prvog predstavljanja u Sevilli 2019. g. izložba je obišla razne španjolske i svjetske gradove. Za njezino prvo predstavljanje u Hrvatskoj odabran je Dubrovnik zbog svoje stoljetne povezanosti s morem i pomorstvom. Nakon otvorenja početkom rujna, u dubrovačkom Državnom arhivu pronađeni su prijepisi pisama dvojice članova ove hrabre ekspedicije. Jedno od njih je do sada bilo slabije poznato javnosti, no iznimno je važno jer je jedini poznati sačuvani primjerak tog pisma u svijetu. Fotografije pisama pridružene su postavu i nastavile su putovanje zajedno s izložbom po ostalim hrvatskim gradovima: Zagreb, Split, Rijeka, Zadar i Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.