Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba plakata i popratne građe "Koraci do mira"

20.01.2023.

17:14

Autor: Radio Osijek/TM

Izložba plakata i popratne građe "Koraci do mira"

Izložba plakata i popratne građe "Koraci do mira"

Foto: Gradski muzej Vukovar / -

U povodu 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, od ponedjeljka, 23. siječnja u izložbenoj auli u prizemlju Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, može se pogledati izložba plakata i popratne građe pod nazivom "Koraci do mira". 

Na poticaj Grada Vukovara, izložbu "Koraci do mira" izradila je Gradska knjižnica Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Hrvatskim domom, Srpskim kulturnim centrom Vukovar, Europskim domom Vukovar i Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.


„Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja smatra se najuspješnijom mirovnom misijom UN-a ikada. Upravo zato što je POBJEDA MIRA (razumom) postignuta na mjestu herojskog otpora, gdje su stradanja i zločini bili preteški – ona je vjerodostojna. Postignuta je zajedničkim naporom – političkim vodstvom predsjednika Tuđmana i od njega izabranog tima; procesu reintegraciji posvećenih predstavnika lokalnog srpskog stanovništva; dobrim mandatom UNTAES-a i odličnim upravljanjem generala Jacquesa Kleina, doprinosom mirovnih aktivista i aktivistica iz Hrvatske, Srbije i međunarodnom, podrškom vjerskih zajednica te osobito htijenjem i hrabrošću tisuća i tisuća žena i muškaraca. Oni su nakon krvavoga sukoba, toliko izgubljenih života i nepoznatih sudbina svojih najbližih bez osvete prihvatili i iznijeli mirovni proces. Ovaj poduhvat ima mjesto u hrvatskoj povijesti i kulturi”, ističe se u najavi izložbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.