Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba radova grafičkog dizajnera Mirka Ilića

24.01.2022.

17:52

Autor: Radio Osijek/TM

-

-

Foto: HDD / -

U petak, 28. siječnja u 19 sati u Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek otvara se izložba „Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta”, panoramski prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripova, remiksiranih kao priča o posljednjih 120 godina ljudske povijesti. 

Ova putujuća izložba, u kustoskoj koncepciji Marka Goluba, tako pruža priliku za nov način sagledavanja starijih Ilićevih ostvarenja iz zagrebačke faze karijere do 1986. i onih nastalih u Sjedinjenim Državama od tada do danas, uključujući i rijetko izlagane radove, ili one koji su rijetko prikazivani zajedno. Izložba ostaje otvorena do 18. veljače.

Kustos Marko Golub o izložbi:

Izložba se oslanja na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena.  Kao dizajner, art direktor, i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas.

Takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost, a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme. Svi zajedno čine panoramu proteklih 120 godina (ugrubo od 1900. do 2021.) sagledanu kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa. Drugim riječima, izložba je u osnovi „remiks“ odabranih fragmenata Ilićevog rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora. Na ovoj izložbi kronološki redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki izloženi vizual je mogući putokaz za nešto drugo. Postav izložbe konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi. 

Inače, knjigu koja prati ovu izložbu može se kupiti na otvorenju, u HDD-u (Boškovićeva 18, Zagreb) ili naručiti emailom na hdd@dizajn.hr

Izložba je producirana i u rujnu prošle godine prvi put prikazana u HDD galeriji u Zagrebu, nakon toga je gostovala u Puli, Sisku, Bihaću i Splitu, a nakon Osijeka do kraja 2022. godine obići će još niz drugih gradova u Hrvatskoj i regiji.

MIRKO ILIĆ: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta

Galerija Kat, Kulturni Centar Osijek

Ul. Kneza Trpimira 2/A

28.1. – 18.2.2022.

radno vrijeme:

pon – sub, 10 –20 h

Ulaz je slobodan

Autor izložbe, tekstova i postava: Marko Golub

Stručni suradnik i grafički dizajner: Dejan Kršić

Organizacija izložbe u Osijeku: DIO, Kulturni centar Osijek, Hrvatsko dizajnersko društvo

Koordinacija: Marko Golub, HDD • Mihael Tomić, DIO/OSC

Produkcija izložbe: HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija

Sponzori tiska: Arskopija, Cerovski print boutique

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba,  Zaklade Kultura nova, Osijek Software Cityja, Kulturnog centra Osijek i AgramLife.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.