Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba „Stripovi iz Prefiksa”

06.09.2022.

19:23

Autor: Radio Osijek/TM

Vizual za izložbu„Stripovi iz Prefiksa”

Vizual za izložbu„Stripovi iz Prefiksa”

Foto: HAS / -

U suradnji s osječkim ogrankom Matice hrvatske i Kulturnim centrom Osijek, udruga Hrvatski autorski strip (HAS) publici će predstaviti izložbu Stripovi iz Prefiksa. Galerijski prostor KC-a tako će zauzeti odabrane table stripa iz prva dva broja časopisa za umjetnost i kulturu – Strip-Prefiksa. Otvaranje je u subotu, 10. rujna u 20 sati.

Osječka će publika izložbu moći posjetiti do 2. listopada, ali i sudjelovati u subotnjim programima, koji će uključivati prijepodnevne strip-radionice i promocije izdanja u večernjim satima.

Samu izložbu, u subotu, 10. rujna u 20 sati, otvorit će osječki urednički dvojac Marko Dješka i Saša Paprić i pored časopisa Prefiks bit će predstavljen i novi strip-album iz produkcije HAS-a „24-satne priče Marka Dješke”. Ovo integralno izdanje donosi osam stripova koji su nastali na 24-satnom crtanju stripa tijekom deset godina i predstavlja treći ovogodišnji strip-album koji je izdala udruga HAS.


„U tjednima nakon otvorenja čeka nas i zanimljiv program subotom od 10 do 12 sati sa strip-radionicama koje će voditi osječki strip-crtač i profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna –Dražen Brkić, a u večernjim satima promocije novih strip-izdanja iz produkcije HAS-a”, najavljuju urednici.

Strip-Prefiks je autorski projekt četvero urednika – Mihaele Erceg, Korine Hunjak, Marka Dješke i Saše Paprića koji je realiziran unutar izdavačkog programa udruge Hrvatski autorski strip. Sam časopis ima za cilj čitateljima predstaviti recentnu domaću produkciju stripa i izlazi dva puta godišnje u najboljoj mogućoj opremi i kolor tisku.

Tematski šarolik, kao što su i sami autori koji objavljuju u njemu, može se svesti i na neke žanrovske odrednice poput fantastike, znanstvene fantastike, cyber-punka, noira, fikcije, spekulativne fikcije, magičnog realizma, aktivističkog stripa, humora, satire, karikature i poetskog stripa. Pored samih stripova, časopis donosi i intervjue s autorima, galerije ilustracija i kolumnu Stripotips sa savjetima za izradu stripova.

Prva dva broja izdana su tijekom 2021., u prvom redu vlastitim sredstvima udruge ali i direktom podrškom publike, no od 2022. godine časopis se izdaje i zahvaljujući potpori Ministarstva kulture putem natječaja za sufinanciranje časopisa. „Ključnu je ulogu zapravo odigrala podrška publike, tako da je već dvojka narasla s izvornih osamdeset stranica na stotinu što je trend koji će se i održati. Drugi broj časopisa je izvorno predstavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, pa zatim i na nizu strip-festivala, na jednom od tih festivala, šibenskom Supertoon-u Strip-Prefiks je osvojio i nagradu za najbolji strip-časopis, no osječka publika još nije imala priliku vidjeti promociju drugog broja pa se ovom izložbom nekako nastojimo iskupiti za čekanje pogotovo jer se sjedište udruge nalazi u Osijeku, gdje se časopis i tiska. No, sam časopis ima i nacionalni karakter jer je uredništvo strateški raspoređeno u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a zahvaljujući autorima ima i međunarodnu komponentu”, ističu iz HAS-a.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.