Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba u Muzeju Slavonije „80 godina Radio Osijeka”

29.05.2023.

18:54

Autor: Radio Osijek/TM

Izložba u Muzeju Slavonije „80 godina Radio Osijeka”

Izložba u Muzeju Slavonije „80 godina Radio Osijeka”

Foto: Muzej Slavonije / -

Dio programa ovogodišnje središnje svečanosti obilježavanja 80. rođendana Radio Osijeka u Muzeju Slavonije (Trg Sv. Trojstva 6) je postavljena prigodna izložba. Autori je izložbe Grgur Marko Ivanković i bit će postavljena u Muzeju Slavonije do rujna.

Izložba na panelima i uz prezentaciju radijske opreme predstavlja dio bogate radijske povijesti, ispričane priče o ljudima koji su ovdje radili ili sada rade te emisijama koje imaju najduži "staž" na našim frekvencijama. Podloga za postav su bile i dvije publikacije objavljene uz 60. i 70. obljetnice radija, u kojima je predstavljena povijest Radio Osijeka.

Izložbu možete posjetiti od lipnja do rujna 2023. od utorka do subote u vremenu od 10 do 18 sati.

O izložbi iz pera Amorete Bajto:

„Programske sheme Radio Osijeka, vrijeme emitiranja i radijski izričaj mijenjali su se kroz povijest u skladu s duhom vremena, događajima oko nas, očekivanjima i željama slušatelja, ali neke su stvari uvijek ostale iste: brza i točna informacija koju brže od svih medija prenosimo slušateljima, promišljanje o aktualnim događanjima u politici, gospodarstvu, zdravstvu, školstvu, kulturi i drugim područjima života kroz tematske emisije, praćenje dnevnih događaja i zanimljivosti kroz mozaične programe, posebni sportski, zabavni i, naravno, prigodni sadržaji.

Glazba čini najveći dio programa pa upravo ona, u različitim oblicima, od izravnih prijenosa koncerata, nastupa umjetnika u našem studiju do emitiranja s različitih nosača zvuka, uvijek, u svim shemama, ima posebno mjesto. Na početku, četrdesetih godina prošlog stoljeća, u ratna i poratna vremena, emitiramo u tri dnevna bloka, donosimo informacije kroz kratke vijesti ili osvrte i predavanja. Kada je o glazbi riječ, ona se izvodi u našem studiju u koji dolaze svi tada slušaniji glazbenici, od klasičnih do tamburaša ili s, tada rijetkih, gramofonskih ploča.

Radijske pedesete i šezdesete godine 20. st. vrijeme su kada se sati emitiranja vlastitog programa mijenjaju u skladu s našim mogućnostima i naputcima iz Zagreba, ali Radio Osijek već gradi svoj prepoznatljiv izričaj, a naš Veliki studio postaje stjecište svih značajnijih umjetnika.

Gramofonske ploče zamjenjuju radijske vrpce, a šezdesetih smo dobili i prve snimače – nagre. To nam omogućuje da u program uvrstimo informativne emisije s prilozima s terena pa tako nastaje Osječka kronika i Dnevnik koji smo, u različitim oblicima, sačuvali do danas.

Sedamdesete i osamdesete godine 20. st. su, reći će stariji, „zlatne godine Radio Osijeka“. Iako nam je vlastiti program bio možda najkraći u povijesti, tada nastaju naše uspješnice, emisije Nedjeljom u 10, Trinaestica i Sve u 16.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. st. vrijeme u kojem emitiramo vlastiti program sa 7 sati dnevno povećava se na 12, a kada je počeo rat u eteru smo, s najnovijim informacijama, 24 sata dnevno.

U poratnom razdoblju program traje od 6 do 24 sata, a uglavnom se ustaljuje shema iz koje je proizašla i ova današnja: počinjemo Jutarnjim programom u 6 sati, slijedi mozaična emisija u prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima; vijesti su od 2008. godine na rasporedu svaki puni sat, naš Dnevnik u 15 sati. Poslijepodnevni je program otvoren za tematske emisije, govorne ili glazbene, a nakon Emisije na mađarskom jeziku vrijeme je za lakše sadržaje večernjih programa. Čuvamo kultnu Deseticu, od 2002. godine Ritam Šokadije, a uz emisije vezane za zadanu programsku shemu, uvijek program prilagođavamo događajima koje izravno prenosimo ili pratimo.“ (Amoreta Hofšauer Bajto)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.