Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba u Muzeju Slavonije „U redu za ples”

25.05.2022.

16:03

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat za izložbu

Plakat za izložbu

Foto: Muzej Slavonije / -

U Muzeju Slavonije u četvrtak, 26. svibnja u 19 sati otvara se izložba „U redu za ples" autorice Gabrijele Odobašić. Izloženi predmeti prikazuju dio Zbirke plesnih redova u Muzeju Slavonije, koji svjedoče o načinu života druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća.

„Izdvajanjem iz Zbirke modnog pribora i Zbirke varia nastala je neobična i bogata Zbirka plesnih rasporeda, spomenara i straničnika u Odjelu umjetničkog obrta Muzeja Slavonije. Među njima, brojem je najveća kolekcija plesnih redova koja broji 110 predmeta i u stalnom je povećanju.

Radi se o veličinom sitnijim, osobnim predmetima umjetničkog obrta popularnih u određenom vremenskom razdoblju i korištenih kao ženski modni dodatak za plesne svečanosti. Specifični su po načinu oblikovanja i uporabi te privlačni zbog raznovrsnosti upotrijebljenih materijala. Istraživanjem je obuhvaćena formalna analiza predmeta (naziv, autor, materijal, tehnika, mjere, opis), prikupljanje građe (kroz povijesnu dokumentaciju) i kulturno-povijesni kontekst izrade i uporabe ovih vrijednih povijesnih dokumenata”, objašnjavaju iz Muzeja.

Izložba se može pogledati do prosinca 2022. godine, od utorka do subote u vremenu od 10:00 do 18:00 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.