Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba "Winnetou i Indijanci u europskoj kulturi XX. stoljeća – u spomen i čast Karlu Mayu"

31.01.2022.

15:02

Autor: Radio Osijek/TM

Dio plakata izložbe

Dio plakata izložbe

Foto: GISKO / -

U godini u kojoj se bilježi 180. godišnjica rođenja i 110. godišnjica smrti najprevođenijeg njemačkog književnika Karla Maya u izložbenim aulama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u prizemlju i na katu postavljena je Izložba "Winnetou i Indijanci u europskoj kulturi XX. stoljeća – u spomen i čast Karlu Mayu", autora Stjepana Kadovića. 

GISKO i Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba, Osijek izložbu su, u godini dvostruke obljetnice, organizirali u čast Karlu Mayu, njemačkom književniku, ocu nezaboravnog Winnetoua. Winnetou i Indijanci imali su veliki utjecaj na mlade mnogih generacija pa tako i na generaciju 1970-tih godina, kojoj pripada autor izložbe Stjepan Kadović. „Tada su se gledali kultni filmovi o Winnetouu, igralo se figuricama iz nezaboravne "Čarobne vrećice", čitali indijanski stripovi, sakupljalo se sličice u albume o indijanskim plemenima, slušali "Apache" kultne grupe "Shadows". Dakle, tema, koja je utjecala na djetinjstvo i mladenaštvo mnogih generacija, te koja zaslužuje da se detaljnije objasni pozadina ovog fenomena: opčinjenosti Winnetouom i Indijancima. Bitno drugačiju sliku osvajanja "Divljeg zapada" donosi Europa, konkretno Njemačka, koja pod utjecajem romana Karla Maya opisuje događanja”, ističe se u pozivu organizatora.

Utjecaj Karla Maya nije bio samo na filmsku umjetnost, nego i na ilustriranu (stripove) i grafičku umjetnost, kazališno-scensku, glazbenu i ostalu umjetnost Europe, Jugoslavije, Hrvatske. Mnogi hrvatski ilustratori stripa dali su svoj veliki doprinos ovom utjecaju, poput Waltera Nojgebauera, hrvatskog Walta Disneyja (koji je prvi ilustrirao Winnetoua), Andrije Maurovića, Julija Radilovića ili Mihajla Arsovskog, pionira grafičkog dizajna u Hrvatskoj, poznatom po ilustriranju filmskih western plakata. Na kraju treba spomenuti i našeg velikog kipara Ivana Meštrovića, koji je izradio znamenite skulpture Indijanci u Chicagu, poznate pod nazivom "Strijelac" i "Kopljanik".

„Nadamo se, da će ova izložba kod nekih starijih generacija pobuditi nostalgiju, a kod mlađih zanimanje”, stoji u pozivu na izložbu koja će biti postavljena tijekom veljače.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.