Hrvatski radio

Radio Osijek

Javna tribina „Bolji rad, bolji život“

29.11.2022.

17:06

Autor: Radio Osijek/TM

Vizual

Vizual

Foto: SDP / -

SDP će u subotu, 3. prosinca u Osijeku predstaviti politike za reformu radnog zakonodavstva – za budućnost rada u Republici Hrvatskoj. Javna će se tribina održati na Trgu Lava Mirskog 1 (prostor GČ Gornji grad), s početkom u 11:00 sati.

Najavljen je dolazak predsjednika stranke Peđe Grbina.

„Bolji rad, bolji život” SDP-ov je program za razvoj društvene pravednosti, zaštite radnika i stvaranje radnih mjesta s plaćom dostojnom za pristojan život, stoji uz ostalo u najavi javne tribine:”U raspravi o uvjetima rada i reformi Zakona o radu fokus uvijek mora biti na samom radniku koji je često bio u vrlo nepovoljnom položaju zbog nedorečenih zakona i njihove loše implementacije. U razgovoru s najširom javnosti želimo otvoriti prostor za novi pristup poreznoj politici i rasterećenje rada kroz podizanje neoporezive osnovice na 5 tisuća kuna.

Osim toga, želimo promijeniti neravnopravan omjer plaća između žena i muškaraca u kojemu radnice sa svojim primanjima znatno zaostaju za svojim muškim kolegama, zaštititi pravo na rad nedjeljom uz poštivanje svih zakonskih odredbi, pravedno regulirati rad od kuće, težiti smanjenju broja ugovora na određeno vrijeme uz istovremeno povećanje postotka ugovora na neodređeno vrijeme, izjednačiti radnika platformskog rada sa svim drugim radnicima i na koncu otvoriti sve one teme koje će uspostaviti pošten odnos prema radniku 21. stoljeća.

Kroz ovaj program želimo jasno naglasiti da današnji sustav dugoročno nije održiv te da su prijedlozi trenutne Vlade RH oko izmjena i dopuna Zakona o radu manjkavi, nepravedni i potiču stvaranje daljnjih društvenih nejednakosti”, obrazlažu SDP-ovci iz Gradske organizacije stranke u Osijeku, te Osječko-baranjskog SDP-a održavanje javne tribine pozivajući sve zainteresirane građanke i građane, radnice i radnike, lokalne predstavnice i predstavnike sindikata te poduzetnice i poduzetnike. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.