Hrvatski radio

Radio Osijek

Jazz u Uraniji – Davor Križić Experiment

20.03.2023.

16:57

Autor: Radio Osijek/TM

Jazz u Uraniji – Davor Križić Experiment

Jazz u Uraniji – Davor Križić Experiment

Foto: Iz poziva organizatora / -

Ugledni jazz trubač Davor Križić, oko sebe je okupio vrsne glazbenike (Sašu Nestorovića, tenor saksofon, Elvisa Penavu, el. gitara, Joea Kaplowitza, orgulje i Janka Novoselića, bubnjevi) i kao Experiment dolaze u Osijek. Nastupaju u subotu 25. ožujka u kinu Urania. Koncert počinje u 21 sat.

Ulaz je slobodan.

O sastavu Davor Križić Experiment:

„Nakon uspješnog djelovanja s Boilersima, ugledni jazz trubač, krilničar i skladatelj Davor Križić pokrenuo je 2009. godine sastav Davor Križić Experiment. U sastavu, čije je djelovanje u početku bilo osmišljeno kao neka vrsta jazz workshopa u kojem se susreću glazbenici različitih naraštaja na putu k novim zvukovima, do sada je surađivalo tridesetak jazzista. Nakon četiri godine iskušavanja vlastitih i stranih kompozicija, s kojima Križić često postupa kao neobuzdani malj, neprestano ih razbijajući i iznova preslagujući i eksperimentiranja stilovima i idejama uživo pred publikom, Davor Križić Experiment snimio je fascinantni, istoimeni album u sedmeročlanoj postavi koja je predstavljala spoj nekih od najvećih majstora jazza generacije Boilersa i jazzista mlađe generacije. Svako majstorstvo pretpostavlja, kao što znamo, neko naukovanje, učenje i vježbanje koje, kako piše hrvatski filozof koji je pisao najljepšu filozofsku esejistiku u nas, »za cilj ima dostizanje najvišeg stupnja umijeća u pojedinom zanatu, tj. postizanje stupnja majstorstva«. Dugogodišnje djelovanje Davor Križića kao jazzista još jednom dokazuje da je istinska veličina na ovim prostorima moguća.” (Analogni ured, organizator koncerta)

Koncert se realizira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade »Kultura nova«, Hrvatskog društva skladatelja - ZAMP-a, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.


Davor Križić Experiment

Davor Križić Experiment

Foto: Iz poziva organizatora / Analogni ured

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.