Hrvatski radio

Radio Osijek

„Kad svijeće dogore” u đakovačkom Centru za kulturu

17.01.2022.

17:05

Autor: Radio Osijek/TM

-

-

Foto: Centar za kulturu Đakovo / -

Ovogodišnju kazališnu sezonu u Centru za kulturu Đakovo otvara Teatar Erato predstavom „Kad svijeće dogore” u četvrtak, 20. siječnja. Predstava je nastala prema romanu Sándora Máraia i adaptaciji Christophera Hamptona, a nositelji predstave su Iva Mihalić, Siniša Popović i Goran Grgić. Početak je u 20 sati.

„Autor Sándora Márai se u djelu vraća u intimni svijet živih lica i kontradiktornih moralnih stavova, preskače banalnosti i piše o suštini koja je za sve nas pomalo zaboravljena kategorija – Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti?”, objašnjavaju organizatori: „Dvojica prijatelja nalaze se nakon trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju se s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovo rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetog zapleta. Evocirajući prošlost, skidajući veo po veo s tajanstvenog događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe. Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor.”

Ulaznice za predstavu može se kupiti na dan predstave, 20. siječnja od 16 sati. Za ulazak u Centar za kulturu Đakovo potrebna je EU digitalna Covid potvrda (za osobe starije od 16 godina). 

Više informacija o predstavama, ali i tjednim filmskim projekcijama u Centru za kulturu Đakovo možete pronaći na Facebook stranici Centra za kulturu Đakovo i službenoj web stranici Centra. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.