Hrvatski radio

Radio Osijek

Kolažima, crtežima i grafikama istražuju narative prošlosti

23.02.2022.

16:02

Autor: Radio Osijek/TM

Logotip

Logotip

Foto: Nansen dijalog centar / -

U sklopu projekta EXPLORE (R) Narativi prošlosti, u kojem Nansen dijalog centar s mladima istražuje mehanizme razvoja totalitarnih ideologija i mehanizama opresije, medija i propagande, te podučavaju i njeguju sjećanje na žrtve II. Svjetskog rata u našoj regiji, održat će tjedan kreativnih radionica za mlade.

„Radionice su nastavak istraživačkih aktivnosti usmjerenih na istraživanje lokalne povijesti i osobnih priča onih koji su stradali, ali i pravednika koji su spašavali svoje sunarodnjake” ističu organizatori. Najavljuju da će na prvoj radionici, koja će se održati od 24. do 26. veljače (od 9:00-16:00 sati, u prostorijama Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost, Cara Hadrijana 8/b) predstaviti nove mogućnosti likovnog izražavanja u mediju kolaža, crteža i umjetničke grafike vezan uz sadržaj istraživanja, u kojima će mladi imati priliku stvarati društveno angažiranu umjetnost.

„Kako se mi osjećamo gledajući na jedno pogubno razdoblje čovječanstva i morala, što nam isto govori i poručuje, može li umjetnički rad biti nositelj poruke i slično, neka su od pitanja koja će se postaviti na radionici te nastojati vizualno reagirati u vidu grafike”, pojašnjavaju iz Nansen dijalog centra. 

Temu angažirane umjetnosti predstavit će docent na Akademiji za umjetnost i kulturu, voditelj radionice, Mario Matoković. Nastali radovi činit će dio završne izložbe u lipnju u Kulturnom centru Osijek te u kvartovima i gradskim ulicama Osijeka.

Nositelj projekta je Nansen dijalog centar u partnerstvu s Kulturnim centrom Osijek i udrugom Generator. Projekt financira njemačka Zaklada EVZ (Erinnerung Verantwortung Zukunft).

Poslušajte što su rekli voditeljica projekta Senata Majić i voditelj radionice Mario Matoković. 


Senata Majić i Mario Matoković

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nansen dijalog centar / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.