Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncert jazz trija Pisarović-Kapec-Jovanović "Gang of Three"

01.03.2022.

17:34

Autor: Radio Osijek/TM

Gang of trhee

Gang of trhee

Foto: Kulturni centar Osijek / -

Kulturni centar Osijek poziva na koncert jazz trija Gang of three, koji će se održati u subotu, 5. ožujka s početkom u 20 sati.

(Ova) „Banda troje“ u sastavu vrhunskih jazz glazbenih individualaca: vokala Vesne Pisarović te Ivana Kapeca i Pavla Jovanovića na gitari, pomiču granice klasičnih standarda i poimanja jazza te, kako sami kažu, organiziraju izlete u “slobodne" sfere zvuka i forme, demonstriraju što je sve to “rubno” unutar onoga što se naziva jazz idiomom, kradu i izokreću klasičan repertoar “standarda”, ali i šuruju s drugim glazbenim urotnicima, poput Steveja Lacyja, Mala Waldrona i Monka.

Vesnu Pisarović ćemo ovoga puta vidjeti u drukčijem glazbenom aranžmanu. Prije dvadesetak godina bila je jedna od najpopularnijih izvođačica pop-glazbe, a 2006. povukla se sa pop scene i posvetila jazzu - upisala je studij pjevanja u nizozemskom gradu Haagu, a zatim magistrirala na prestižnoj školi Guildhall u Londonu. Iako i sama priznaje da joj je jazz najveća ljubav, ova iznimna glazbenica i vokal uspješno pliva i u pop i u jazz vodama.

U subotu, u Kulturnom centru Osijek vidjet ćemo ju upravo u jazz „varijanti“, i to uz pojačanje dvojice jednako iznimnih glazbenika - Ivana Kapeca i Pavla Jovanovića na gitari.

Pavle Jovanović iskazao se djelujući u nekonvencionalnijim i eksperimentalnijim jazz sastavima s vodećim jazz glazbenicima mlađe i srednje generacije. Jedan je od najistaknutijih predstavnika novog hrvatskog jazza, a u listopadu u sklopu ciklusa Novi hrvatski jazz imali smo ga prilike čuti upravo ovdje u Osijeku kada je nastupio sa svojim Pavle Jovanović Quartetom. 

Zagrebački jazz gitarist i skladatelj Ivan Kapec još od 90-tih godina prošlog stoljeća bavi se jazzom i elektronskom glazbom i u tom se periodu promaknuo u jednu od vodećih figura domaćeg jazza. Svojom autorskom glazbom stalno pomiče granice, a u to kontinuirano uključuje najbolje mlade hrvatske jazz glazbenike. Iza njega je pet diskografskih izdanja i brojne nominacije za nagradu Porin.

Nakon nastupa u Šibeniku i Rijeci, imate ih (među prvima) priliku čuti na njihovom osječkom koncertu.

Ulaz je SLOBODAN, bez prethodne najave putem e-maila,

Repertoar je (avangardno) džezerski, a za dočarati izvedbu, prenosimo dio službene najave „Bande troje“:

„Njihove su karakteristike lako prepoznatljive: Vesnino suptilno igranje s jezikom samim, eksperimentiranje s frazom čak i "naprednim vokalnim tehnikama”; nenametljiva inventivnost i melodičnost Ivanove gitare; te Pavlove zvukovne artiljerije. Oprez: banda troje neprestano izmiče organima reda različitim subverzijama očekivanih uloga, poigravanjima s teksturom, timbrima i formom, nepresušnim eksperimentom i pozivima na glazbenu pobunu.

Traže se svjedoci ovoga razbojstva!“


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.