Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncert u povodu 20. obljetnice posjeta Ivana Pavla II.

05.06.2023.

15:59

Autor: Radio Osijek/TM

Koncert u povodu 20. obljetnice posjeta Ivana Pavla II., dio plakata

Koncert u povodu 20. obljetnice posjeta Ivana Pavla II., dio plakata

Foto: Screenshot / -

„Dođite živomu vrelu” koncert je Vokalnog ansambla Brevis i zborova Instituta za zborsku glazbu Polifonija što će se u povodu 20. godišnjice posjeta pape Ivana Pavla II. Osječko-baranjskoj županiji održati u srijedu, 7. lipnja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

Koncert je u 19,30, nakon večernje mise koju će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić .

U konkatedrali će biti postavljena i izložba fotografija Marina Topića.


Neposredno pred obljetnicu Papin križ, koji je 2004. zaštićen kao spomenik kulturne baštine od lokalnog značaja, ponovno je uklonjen. Kako je prije dva tjedna rečeno iz osječke gradske uprave, na križu pod kojim je papa Ivan Pavao II. predvodio misno slavlje tijekom posjeta Osijeku 2003. godine utvrđena su znatna oštećenja – pukla je poprečna greda – tako da se s njegovom obnovom počelo i prije nego što je planirano.


Križ je, podsjetimo, u Sportsku zračnu luku Osijek vraćen 2017. godine nakon temeljite rekonstrukcije, koja je izdržala tek nekoliko godina.

„S obzirom ne to da je u procesu izrada projekta obnove u povodu 20 godina tog križa, planirana obnova zbog oštećenja počet će prije, po hitnom postupku”, izvijestio je pročelnik ureda gradonačelnika Karlo Šatvar.

U Gradskoj upravi napominju kako zasad nisu poznati uzroci oštećenja. Iako je tada najavljeno da će se križ odvesti kako bi se utvrdilo njegovo stanje i odredili daljnji postupci u procesu obnove, do danas se o križu više nisu očitovali.

Papin križ, viši od 20 metara, svojedobno je bio predmet spora između tadašnjih gradskih vlasti i osječkog aerokluba, čiji su ga djelatnici 2004. godine demontirali jer im je ugrožavao redovite aktivnosti na uzletno-sletnoj stazi. Nakon pregovora premješten je na ulaz u Sportsko-poslovnu zračnu luku.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.