Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncertni ciklus grada – Trio Neo

23.01.2023.

16:00

Autor: Radio Osijek/TM

Koncertni ciklus grada – Trio Neo

Koncertni ciklus grada – Trio Neo

Foto: Kulturni centar Osijek / -

U sklopu Koncertnog ciklusa grada u subotu, 28. siječnja u Kulturnom centru Osijek nastupa Trio Neo. Dvije Osječanke – violinistica Marija Bašić i klarinetistica Emma Štern u klavirskoj pratnji pijanistice Hane Novoselec, izvest će klasični koncertni program na kojem će se naći djela Stravinskog, Hačaturjana i Milhauda. Početak koncerta je u 20 sati, a ulaz je slobodan.

„Marija Bašić, Emma Štern i Hana Novoselec tri su izvrsne mlade glazbenice s mnogobrojnim glazbenim uspjesima iza sebe. Tijekom koncertne večeri u Osijeku predstavit će glazbeni repertoar koji u fokus stavlja svaki od instrumenata ovog trija, ali i njihovu sjajnu kombinaciju za koju su pisali mnogi veliki skladatelji”, stoji u najavi. Na koncertnom će se repertoaru tako naći Hačaturjamov Trio za klarinet, violinu i klavir, zatim Suita za violinu, klarinet i klavir jednog od najplodnijih skladatelja 20. stoljeća Dariusa Milhauda te za kraj Suita iz „Priče o vojniku“ Igora Stravinskog. „Za jedno od najizvođenijih i najutjecajnijih djela ranog 20. stoljeća, poznato je, i zanimljivo, da je skladatelj pred izvođače postavio takve zahtjeve da izvedba „Priče o vojniku“ (nikad) nije za zadatku „nedorasle“ glazbenike. Trio Neo nije se plašio staviti upravo izvedbu Suite iz Priče o vojniku na svoj osječki koncertni program, što nam govori o razini izvrsnosti glazbenica, ali i ukazanoj časti da upravo ovo djelo čujemo u Koncertnom ciklusu grada”, ističu u svojoj objavi iz Kulturnog centra Osijek.


Koncertni ciklus grada ostvaruje se uz potporu Grada Osijeka te Osječko-baranjske županije pa će, s ciljem obogaćivanja koncertnog života i kulturne ponude u manjim sredinama unutar županije, koncert Trija Neo dan poslije, u nedjelju, 29. siječnja biti održan i u Donjem Miholjcu u prekrasnom ambijentu miholjačkog dvorca Mailáth, s početkom u 19.00 sati uz slobodan ulaz.

Koncertni ciklus grada

Subota, 28.01.2023. / 20.00 sati

Kulturni centar Osijek

TRIO NEO

MARIJA BAŠIĆ violina

EMMA ŠTERN klarinet

HANA NOVOSELEC klavir

Program:

Darius Milhaud: Suita za violinu, klarinet i klavir

Aram Hačaturjan: Trio za klarinet, violinu i klavir

Igor Stravinsky: Suita iz „Priče o vojniku“ za klarinet, violinu i klavir

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.