Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncertni ciklus grada: Vid Veljak, violončelo i Paulius Andersson, klavir

15.03.2023.

19:10

Autor: Radio Osijek/TM

Vid Veljak, violončelo i Paulius Andersson, klavir

Vid Veljak, violončelo i Paulius Andersson, klavir

Foto: KC Osijek / -

Koncertni ciklus grada nastavlja se u nedjelju, 19. ožujka nastupom violončelista Vida Veljaka i pijanista Pauliusa Anderssona koji će se osječkoj publici predstaviti izvedbom Rahmanjinove te Griegove Sonate za cello i klavir. U Kulturnom centru Osijek koncert počinje u 20 sati.

Riječanin Vid Veljak vođa je violončela Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, svojevremeno prozvan čudom od djeteta koji je violončelo počeo svirati u dobi od 3 godine. Muzičku akademiju upisao je s 14 godina u klasi profesora Valtera Dešpalja, da bi odnedavno, sa svojih (tek) 27, u zvanju docenta i sam počeo podučavati nove generacije mladih čelista na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Cijeli život u glazbi, dvije godine na mjestu vođe dionice violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, iza sebe ima i dva snimljena albuma, od kojih mu je posljednji, „Resonance II“, na kojem praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja, osvojio 4 nominacije za najprestižniju hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Smatra se jednim od najvećih promotora hrvatske suvremene glazbene scene.

U Osijeku će se predstaviti klasičnim koncertnim repertoarom, skupa s litvansko-danskim koncertnim pijanistom Pauliusom Anderssonom „…istančane umjetničke osobnosti i snažne scenske pojave kojom osvaja publiku gdje god se pojavi.“(Eugen Indjic).

„Na koncertu u nedjelju izvest će Rahmanjinovu Sonatu za violončelo i klavir u g-molu te Griegovu Sonatu za čelo i klavir u a-molu u kojem će moći pokazati svu virtuoznost i raskoš talenta koju im glazbena kritika tako lako i nepodijeljeno pripisuje”, ističu organizatori Koncertnog ciklusa grada. 


Ulaz na koncert je slobodan.

KONCERTNI CIKLUS GRADA

Nedjelja, 19. ožujka 2023. / 20.00 sati

Kulturni centar Osijek

VID VELJAK, violončelo

PAULIUS ANDERSSON, klavir

Program:

Edvard Grieg: Sonata u a molu za violončelo i klavir, Op. 36

Sergej Rahmanjinov: Sonata u g-molu za violončelo i klavir, Op. 19

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.