Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncertni ciklus grada – Vivaldijeva „Četiri godišnja doba”

26.03.2023.

19:49

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Iz poziva organizatora / KC Osijek

Koncertni ciklus grada početak osječkog glazbenog proljeća proslavit će izvedbom „Četiri godišnja doba” Antonia Vivaldija u interpretaciji Osječkog baroknog ansambla. Koncert u Kulturnom centru Osijek je u 5. travnja s početkom u 20 sati.

Ulaz je slobodan.

U Osječkom baroknom ansamblu nastupaju: Béla Nagy, Vladimir Piskunov, Katarina Ćuk (violina), Veronika Kilmajer (viola), Maja Iljovski i Irena Kranjčević (violončelo), Sámuel Jónás (kontrabas), Kristina Tomljanović- Sasz (flauta) i Veronika Lemishenko (harfa).

Živahni tonovi Proljeća u slušatelju bude želju za pokretom, radom, donose nešto obećavajuće, optimistično, bude nadu da je baš ovo proljeće posebno. Kroz kolorističke opise slušatelj čuje pjev ptica i “vidi” buđenje prirode, ratare koji veselo rade na poljima – idiličnu sliku pod vedrim nebom.

Ljeto, za razliku od Proljeća, započinje sporijim ritmom. Toplo ljetno jutro kod slušatelja stvara osjećaj opuštenosti. Kako odmiče dan, sparina raste i sve se više osjeća usporenost u prirodi. Ljetni dan kulminira olujom koja se obrušava na popodnevnu obamrlost.

Jesen donosi zahlađenje pa jesenji dan započinje lepršavo i veselo. Seljaci ubiru plodove, a nakon napornog rada slijedi gozba kada se ispija vino i blaguju ukusna jela. Nakon gozbe seljaci se odmaraju pa zatim hrle u lov s psima.

Zima dolazi s hladnoćom prožetom mističnom atmosferom. Sve je okovano ledom i snijegom, rađa se potreba za toplim domom, za obitelji i zajedništvom. Kraj zimskog dana završava oštrim hladnim vjetrom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.