Hrvatski radio

Radio Osijek

„Kukci... zaustavljena priča” splitskog HNK-a pred osječkom publikom

16.05.2022.

14:22

Autor: Radio Osijek/TM

„Kukci... zaustavljena priča” splitskog HNK-a pred osječkom publikom

„Kukci... zaustavljena priča” splitskog HNK-a pred osječkom publikom

Foto: HNK Osijek / -

U petak, 20. svibnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku gostovat će HNK Split s predstavom autora Karela i Josefa Čapeka „Kukci… zaustavljena priča”, posljednjim redateljskim ostvarenjem Saše Anočića.

Anočić je umro tri tjedna prije premijerne izvedbe splitskog HNK-a.

„Ekipi Kukaca Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja. Saši dugujemo da publici pokažemo njegovu posljednju predstavu, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici – ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen. Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. Kukci možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti“, rekla je tom prigodom ravnateljica Drame Marina Vujčić.

U drami Iz života kukaca pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij kukaca – među leptire, balegare, cvrčke i mrave. U tom personificiranom svijetu kukci se ponašaju na čovjeku svojstven način. Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast. Koristeći satiru i društveno angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina, kad je ova drama nastala.

„Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, koji se po funkcioniranju u svom društvenom uređenju ne razlikuju previše od nas samih, ova nas drama britkim, ali i toplim češkim humorom i ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički. Ispreplitanjem humora s britkom filozofijom opstanka, ova predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti“, stoji u najavi predstave

Posjetitelji ulaznice mogu kupiti na blagajni HNK u Osijeku svakim radnim danom od 9 do 13 sati, subotom od 9 do 12 sati, sat vremena prije svake predstave te online na www. hnk-osijek.hr.

Saša Anočić osječki je glumac, redatelj, autor i profesor. Neke od njegovih uspješnica su predstave Kauboji, Smisao života gospodina Lojtrice, GospOUdinNOUbadi, O medvjedima i ljudima (predstava koju ste početkom godine mogli pogledati u HNK u Osijeku), Osječki long long play, itd… Anočićeva predstava Kauboji svojevrstan je kazališni fenomen koji je osvojio i publiku i struku.

„Kukci... zaustavljena priča” splitskog HNK-a

„Kukci... zaustavljena priča” splitskog HNK-a

Foto: HNK Split / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.