Hrvatski radio

Radio Osijek

„Lice i naličje Tvrđe”, izložba pod svodovima Državnog arhiva

05.07.2022.

15:28

Autor: Radio Osijek/TM

Izložba "Lice i naličje Tvrđe"

Izložba "Lice i naličje Tvrđe"

Foto: Državni arhiv Osijek / -

U srijedu, 6. srpnja s početkom u 19 sati pod svodovima Državnog arhiva u Osijeku, u sklopu Osječkog ljeta kulture, bit će otvorena izložba fotografija „Lice i naličje Tvrđe“ po izboru Dražena Kušena. 

Ulaz na izložbu je slobodan, a kako je postavljena pod svodovima, na otvorenom, može se pogledati u svako doba dana (i noći). Izložba je otvorena do 3. rujna 2022. godine.

Izbor je to fotografija osječke Tvrđe iz 1972./1973. iz bogatog fundusa fotografija Državnog arhiva u Osijeku. Izložba pokazuje stanje pojedinih izabranih objekata u Tvrđi – njihova lica i naličja, fasade i dvorišta. Fotografije bez skrivanja i uređivanja dokumentiraju izgled objekata u trenutku njihova nastanka 1972./1973., a ujedno održavaju vrijeme, situaciju i status samog objekta, njegovih stanovnika i korisnika.


„Fotografije su prethodile početku obnove Tvrđe kakvu smo poznavali posljednjih desetljeća. Naime, prema narudžbi Općine Osijek, Geodetski fakultet u Zagrebu - Zavod za fotogrametriju je tijekom 1972. i 1973. godine izvršio fotogrametrijsko snimanje objekata kao podloge za izradu ortogonalnih nacrta pročelja, a jedan njihov primjerak je završio i u osječkom arhivu. Izradom ovih snimaka započela je izrada Urbanističkog plana revitalizacije osječke Tvrđe. Njezinom sadašnjom revitalizacijom, koja je započela obnovom infrastrukture, Tvrđa će zadobiti već drugu generaciju svoga lica i naličja u odnosu na ono iz 1972./73. godine prikazano na fotografijama ove izložbe”, objašnjava autor izložbe Dražen Kušan.

Državni arhiv u Osijeku ovom se izložbom pridružuje programima 22. Osječkog ljeta kulture koji se dijelom odvijaju i u Tvrđi, u njezinim obnovljenim ulicama, trgovima i starim dvorištima. „Nadolazećih godina mnogi posjetitelji Tvrđe neće imati predodžbu o njezinom izgledu prije aktualne obnove, a tek poneki od nas se sjećaju ranijeg izgleda Tvrđe iz ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća. Stoga će ova izložba ostati u javnom i virtualnom prostoru kao memorija minulog vremena”, ističu organizatori.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.