Hrvatski radio

Radio Osijek

18:53 / 17.02.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Lipe i strašne baranjske buše kreću u pohode

Baranjske buše

Baranjske buše

Foto: FB Filip Golubov Car / -

KUD Baranjski Šokci u suradnji sa Karašickom Republikom u subotu, 26. veljače organizira tradicionalnu fašansku povorku lipi i strašni buša po selima Draž i Gajić. Baranjske će se buše također održati u Topolju i Duboševici. 

Buše se oko podneva okupljaju na trgu Stipe Đurina u Dražu ispred poznatog kafića "Kod Džonike" i defiliraju kroz Draž i Gajić do Društvenog doma u Gajiću gdje se održava običaj paljenja ulica i gdje članovi KUD-a Seljačka Sloga Gajić organiziraju večeru za sve prisutne.

Putem buše staju na nekoliko stajališta gdje ih gazde kuća koje će primiti časte vinom, rakijom i domaćim proizvodima.

Buše prati Tamburaški sastav "Crne svinje".

Baranjske buše održat će se i u Topolju u ponedjeljak 28.2. i srijedu 1.3. od 12 sati, dok će u Duboševici na tzv. lakomi četvrtak (24.2.) od biti održane Male buše. Dječja povorka kreće kod crkve oko 15 sati uz pratnju tamburaša.

U Hrvatskoj su pak najpoznatije Petaračke buše koje se organiziraju u Baranjskom Petrovom Selu, dok one svjetskog kalibra (UNESCO) održavaju se u Mohaču u Mađarskoj, no sve je to dio istog šokačke pokladnog običaja, samo razdvojenog granicom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.