Hrvatski radio

Radio Osijek

Lupinova izložba i humanitarna akcija Muzeja Slavonije

03.04.2022.

18:06

Autor: Radio Osijek/TM

Dio plakata izložbe Stephana Lupina

Dio plakata izložbe Stephana Lupina

Foto: Iz poziva organizatora / -

Muzej Slavonije ugošćuje izložbu Stephana Lupina „Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti” uz koju organizira humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za nabavu opreme za potrebe integracije raseljene djece iz Ukrajine smještene na području grada Osijeka i okolice te za provedbu aktivnosti socijalnog uključivanja. Izložba se otvara u utorak, 5. travnja u 19 sati.

„Pozivamo vas da svojim dolaskom uveličate otvorenje izložbe i podržite humanitarnu akciju”, ističu iz Muzeja Slavonije u kojem će Lupinova izložba biti postavljena do 18. svibnja do kada se i prikupljaju donacije u akciji u kojoj je „Umjetnost u vrtlogu osjećaja za raseljenu djecu Ukrajine”.

KAKO SUDJELOVATI?

Uplatom novčane donacije građana ili pravnih subjekata na račun posebno otvoren za humanitarnu akciju kod Hrvatske poštanske banke

IBAN: HR7623900011500227469 SWIFT/BIC:HPBZHR2X

Model:00

Opis plaćanja: Za djecu iz Ukrajine.

Donacije možete uplaćivati od 5.4.2022. do 18.5.2022.

KAKO ĆE VAŠE DONACIJE POMOĆI?

Zahvaljujući donacijama Gradsko društvo Crvenog križa Osijek nabavit će opremu za raseljenu djecu iz Ukrajine smještenu na području grada Osijeka i okolice. Oprema za vrtić i školu, za izvanškolske aktivnosti i za svakodnevni život osnovne su potrebe svakog djeteta za sretno i bezbrižno djetinjstvo.

O IZLOŽBI

Za Lupinova je djela nedovoljno reći da vibriraju tek povijesne i aktualne rezonance vremena. Budući da je kao umjetnik duboko uronjen u stvarnost, on nizom svojih tematski povezanih ciklusa Peti element, Drugi svijet, Apokaliptični svijet i Kataklizma također smiono navješćuje svijet koji tek dolazi, u kojemu unatoč sumornoj stvarnosti on vidi ljepotu čak i kad likovnim jezikom progovara o apokalipsi na tragu distopijskog nadrealizma, u čijem se prostoru odigrava bespoštedna borba između dobra i zla. Kako pritom smatra da se zlo što ga je svijetu nanio čovjek ne može razvrgnuti, nije neobično da su mnoge njegove vitke skulpture sama personifikacija opakosti. Anticipacija je to budućnosti oblikovana u drvetu i metalu te oslikana na reljefnim platnima ispunjenima uznemirujućim likovima anatomski sličnima čovjeku u nadrealnom i postapokaliptičnom okruženju, no kako su njihovi osjećaji u cijelosti oslobođeni mržnje, u njima nema ni ljubavi, pa usprkos prigušenom erosu unisono zrače distanciranošću, otuđenošću i samoćom.

O AUTORU

Stephan Lupino u svijetu je prepoznat po fotografijama New Yorka '80-ih godina prošlog stoljeća. Uz te su fotografije njegovi briljantni portreti, aktovi i modne fotografije objavljeni u prestižnima svjetskim časopisima kao što su Photo, Zoom, Vogue, King, Max, Playboy, L'Europeo, L'Espresso, Per Lui i mnogim drugima. Nemoguće je ne biti impresioniran plejadom slavnih koje je studijski portretirao – bili su to Billy Idol, Bryan Ferry, članovi grupe The Ramones, Frank Zappa, Malcolm McLaren, Grace Jones, Pelé, Joe Strummer, Rupert Everett, Terence Stamp, Malcolm Forbes i mnogi drugi. Pa ipak, u središtu njegove pozornosti oduvijek je bila i ostala snažna i emancipirana žena koja bez iznimke u sebi nosi nešto lutalački i nezemaljsko: njezina je zagonetnost u umjetnikovim očima stvorila mitsko biće, nikako ono koje poput Picassa treba uništiti, već ideal trajno uzdignut na pijedestal, odakle nikad nije prestala svijetliti u golemu Lupinovu umjetničkom opusu.

Budući da su Lupinova djela permanentni nositelji prijelomnih trenutaka širih razmjera, po povratku u Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata učinio je začudan zaokret kako bi se nakon uzbudljive njujorške umjetničke i noćne scene ciklusom Moji anđeli posvetio teško bolesnoj djeci kao metafori umiranja, tuge i nestajanja. Potom je išao još dalje te je odbacio i fotografiju ne bi li se u području kiparstva i slikarstva ponovno vratio motivu smatrajući da njime još uvijek ima nešto reći ako u njega ugradi sve spoznaje stečene u multikulturalnoj sredini te umrežavanjem različitih umjetničkih grana i medija kreira vlastiti umjetnički izraz. Čim je proširio područje svojeg djelovanja nastao je lupinizam – njegov vlastiti umjetnički pravac, pod čijim okriljem svako djelo nosi snažan pečat umjetnikove osobnosti. (dr. art. Mirna Rudan Lisak, sažetak teksta objavljenoga u publikaciji izložbe održane u Gliptoteci HAZU i časopisu Riječi Matice hrvatske Sisak)

IMPRESUM IZLOŽBE

AUTORICA IZLOŽBE I TEKSTA

dr.art Mirna Rudan Lisak

AUTORICA POSTAVA

Jesenka Ricl

EDUKATIVNI PROGRAM

Jesenka Ricl, Larisa Vukić

AUTOR FOTOGRAFIJE S NASLOVNICE

Stephan Lupino

TEHNIČKA REALIZACIJA IZLOŽBE

Gordana Boljkovac

Janko Celić

Lidija Culi

Igor Sabo

Kristijan Wolfl

Stephan Lupino u svom ateljeu

Stephan Lupino u svom ateljeu

Foto: FB Stephan Lupino / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.