Hrvatski radio

Radio Osijek

"Mačak u čizmama" premijerno u HNK

17.02.2022.

13:58

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

predstava "Mačak u čizmama"

predstava "Mačak u čizmama"

Foto: web stranica OLJK / oljk

„Mačak u čizmama" - balet Brune Bjelinskog premijerno će u petak, 18. veljače i u subotu, 19. veljače biti izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, nakon što je praizvedbu imao na Osječkom ljetu kulture. 

Uz koreografkinju i redateljicu Ljiljanu Gvozdenović, autorsku ekipu predstave čine njezin prvi suradnik Andrei Izmestjev, dramaturginja Tena Štivičić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Barbara Bourek, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, oblikovatelj tona Davorin Toth, oblikovatelj projekcija Josip Grizbaher, ilustratorica Nikolina Dinješ te baletni majstori Laura del Carmen Velasco Farrera i Vuk Ognjenović.

U ulozi Starog mačka, koji pjesmom najavljuje svaku od sedam slika, naći će se Sanja Toth, Benjamin Skupien je Mladi mačak, a Valentin Domsa bit će Mlinar Ivica. Mačka Danijela utjelovit će Danijel Novoselac, Mačka Nevena Neven-Lucian Davidović, a Nemilosrdnog ovrhovoditelja Gordan Marijanović. Osječka će publika gledati i Dominika Vaidu, Vuka Ognjenovića, Mariju Holjevac, Lauru Špindel, Helenu Horvat, Luciju Horvat, Saru Epifany Erceg, Borisa Stjepanovića, Marka Babića, Lauru del Carmen Velasco Farrera, Claudiju Sacchetti i druge.

"To je još jedan veliki projekt koji se ostvaruje u jedinoj nacionalnoj kazališnoj kući koja nema baletni ansambl, a dugu i blistavu tradiciju baleta čuva kako i koliko može. Novinarima su na najavnoj konferenciji za novinstvo obratili intendantica Dražena Vrselja, koreografkinja i redateljica predstave Ljiljana Gvozdenović te voditelj baletne skupine HNK Vuk Ognjenović.

"Prva nacionalna baletna predstava nastala je u Osijeku, osječko je kazalište druga nacionalna kuća koja je imala baletne predstave, prije pola stoljeća živjeli smo ono što se zove „zlatno doba”, a u Osijeku danas – nema baletnog ansambla. No balet imamo, čuvamo i nadamo se najboljem", kaže umjetnički voditelj baletne skupine HNK Vuk Ognjenović. "Duga je povijest baleta u Osijeku", nastavlja Ognjenović upozoravajući na činjenicu da su radna mjesta zaposlenih u baletnom ansamblu ukinuta početkom devedesetih, ali da se u Osijeku i dalje plesalo, pa čak i ostvarivali veliki baletni projekti, naravno uz pomoć baletnih ansambala koji su upotpunjavali osječki postav. "Kako nemamo profesionalnih plesača, članovi baletne skupine zapošljavaju se na radnim mjestima izvan Kuće. Utemeljili smo i baletnu školu i nadamo se da će se ponovno iznaći i pravni okvir i sredstva za povratak baletnog ansambla", zaključuje Ognjenović.

''Mačak u čizmama'' premijerno stiže u petak u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Svima znanu bajku Charlesa Perraulta o mačku antropomofnih sposobnosti koji svom ubogom gazdi priskrbi bogatstvo i sreću u ljubavi, Bruno Bjelinski pretočio je u glazbu", kaže koreografkinja i redateljica Ljiljana Gvozdenović opisujući ovu baletnu izvedbu kao razigranu i veselu, svojevrsnog "Orašara" koji će se igrati tijekom cijele godine i biti draga publici svih generacija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.