Hrvatski radio

Radio Osijek

MEDIOS – 3. Dani medijske pismenosti na FFOS-u

03.05.2022.

14:28

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat

Plakat

Foto: FFOS / -

Filozofski fakultet u Osijeku i ove se godine uključio u projekt Dani medijske pismenosti. Program se održava od 3. do 5. svibnja u predavaonici 84 te u prostorijama knjižnice.  

Program će, s pet projekata, predstavljati studenti treće godine Sociologije, pod vodstvom doc. dr. sc. Gordane Lesinger te dr.sc. Branimira Felgera.

U povodu Svjetskog dana slobode medija u utorak, 3. svibnja u predvorju fakulteta bit će postavljena mini izložba kao uvod u Dane medijske pismenosti. Projekt se nastavlja u srijedu 4. svibnja 2022. u 15.00 sati u predavaonici 38.s tri predavanja.

„Učenje i društveni mediji“ predavanje je u kojem će se govoriti o izvanrednom obrazovanju na daljinu tijekom pandemije, konzumerizmu i učenju, metaverse-u te prožimanju globalnog i lokalnog u životima mladih, odnosno o povezanosti korištenja medija i privrženosti lokalnoj sredini. Izlagači su doc. dr. sc. Senka Žižanović, asistent Nemanja Spasenovski, dr. sc. Hrvoje Leventić, doc. dr. sc. Mateo Žanić, te dr. sc. Goran-Marko Miletić.

„Uloga medija u različitim generacijama suvremenog društva“ predavanje je koje se temelji na sve većoj upotrebi raznih medija (društvenih mreža, igrica i raznih platformi) te samim time i uređaja koji prenose te medije, u svim generacijama suvremenog društva. Cilj je ukazati na probleme sve veće upotrebe medija i uređaja povezanima s njima u jako ranoj dječjoj dobi, te nepoznavanja medija u starijoj životnoj dobi. Rezultate provedenog projekta učenicima, studentima i roditeljima djece predškolske dobi prezentirat će Ana Mari Mijatović, te Karla Harkanovac.

Treće predavanje pod nazivom „Medijska pismenost roditelja i njihova percepcija društvenih mreža“ temelji se na utjecaju medija na djecu i mlade, a samim time i na njihove roditelje koji bi trebali predstavljati uzor. Potrebno je naglasiti važnost medijske pismenosti kako bi mladi i odrasli mogli raspoznati i razlikovati dezinfomacije i manipuliranje činjenicama u medijima te kako bi putem medijske pismenosti mogli razvijati kritičko mišljenje i lakše komunicirati s drugima. Osim upoznavanja roditelja s načinom komuniciranja i dijeljenjem sadržaja mlađih generacija potrebno je i naglasiti ulogu roditelja u prevenciji opasnog sadržaja na društvenim mrežama. Projekt će se održati kao radionica i edukativni sadržaj svim studentima na Filozofskom fakultetu. Predavačica je izv. prof. dr. sc. Renata Jukić , a izlagači su Marta Sabo i Katarina Stantić.

U četvrtak 5. 5.2022. u prostorijama Knjižnice Filozofskoga fakulteta (Školska ulica 9) s početkom u 16.30 održat će se radionica „Emoji – jezik novog doba“ održati će se s učenicima osnovne škole Franjo Krežma u Osijeku u prostorijama Filozofskog fakulteta. Radionica je osmišljena kao informativni razgovor s učenicima 7. i 8. razreda o njihovom načinu komuniciranja na društvenim mrežama i korištenja emotikona. Usmeni dio bit će popraćen igrom na istu temu.

Projekt MEDIOS završava debatom pod nazivom „Online dating – prednosti i nedostatci online dating aplikacija“. Ovaj će se projekt temeljiti na debati za i protiv korištenja internetskih platformi za pronalazak partnera. Održat će se na Filozofskom fakultetu među studentima, a cilj je utvrditi količinu svjesnosti o mogućim posljedicama i prednostima te sklonosti mladih prema takvom načinu upoznavanja.

Od 2. do 8. svibnja održavaju se 5. Dani medijske pismenosti, s aktivnostima i u tjednu prije i tjednu poslije. Organiziraju ih Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku uz brojne druge partnere i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekta je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djece i mladih, prilike za učenje o medijima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.