Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan vlažnih staništa u Kopačkom ritu

01.02.2023.

13:37

Autor: Radio Osijek/TM

Zimsko prebrojavanje ptica u Kopačkom ritu

Zimsko prebrojavanje ptica u Kopačkom ritu

Foto: JUPP Kopački rit / -

Park prirode Kopački rit obilježava 2. veljače, Međunarodni dan vlažnih staništa (World Wetlands day) i već tradicionalno objavljuju rezultate zimskog prebrojavanja ptica. 

Program, koji organiziraju u suradnji s OŠ Bilje iz Bilja, kojoj su i eko-kumovi, održat će se na Prijemnom centru Kopačevo, a počinje u 10 sati. Na obilježavanju pridružiti će nam se i Javna ustanova za zaštitu prirode Vukovarsko-srijemske županije i Zelena pravna klinika Osijek. U sklopu programa predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji između tvrtke Unikom d.o.o. Osijek i Javne ustanove Park prirode Kopački rit

Učenicima će se objasniti važnost vlažnih staništa i zimskog prebrojavanja ptica u Kopačkom ritu, a imat će prigodu proći malu školu promatranja ptica.

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica najveći je i najstariji program monitoringa bioraznolikosti na svijetu koje se provodi i u Kopačkom ritu. Cilj mu je postizanje boljeg razumijevanja ugroženosti vrsta i njihovih staništa kroz kontinuirano praćenje brojnosti ptica na vodenim površinama. „Zbog toplog vremena i izostanka smrzavanja ove godine ptice su raširene po vodenim površinama što je utjecalo na samo prebrojavanje na terenu. Konačne podatke prebrojavanja predstavljamo 2. veljače na Međunarodni dan vlažnih staništa”, ističu iz Parka prirode. I upravo na jedini snježni vikend djelatnicima Parka prirode Kopački rit pridružili su se i studenti Odjela za biologiju u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode.

Širom svijeta 2. veljače obilježava se Dan vlažnih staništa, na dan kada je 1971. prihvaćena Konvencija o vlažnim staništima u iranskom gradu Ramsaru, s ciljem da se podigne globalna svjesnost o važnoj ulozi vlažnih staništa za ljude i planet Zemlju. 

Park prirode Kopački rit

Park prirode Kopački rit

Foto: JUPP Kopački rit / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.