Hrvatski radio

Radio Osijek

MLU: Izložba djela Petera Pierra Weisza

11.12.2021.

17:13

Autor: Hrvatski radio

MLU: Izložba djela Petera Pierra Weisza

MLU: Izložba djela Petera Pierra Weisza

Foto: - / -

“Peter Pierre Weisz: Putovanja…Susreti…Mostovi…” izložba je kustosice i autorice idejne koncepcije Martine Gavran Španiček koja će u četvrtak, 9. prosinca u 19 sati biti otvorena u Muzeju likovnih umjetnosti.

O izložbi:

Hrvatsko-izraelski umjetnik židovskog podrijetla nakon nekoliko desetljeća po prvi puta predstavlja se osječkoj publici u Muzeju likovnih umjetnosti s ukupno 30 radova, od kojih se dva nalaze u muzejskom fundusu. Djela su suvremenog izričaja. Stilski uzori su ekspresionizam (oba pravca), nadrealizam i apstrakcija.

Izložbom će se predstaviti lik i djelo Petera Pierra Weisza, Židova odraslog u Osijeku. Weisz se školovao u Zagrebu i Parizu. Preko njegovog slikarstva upoznat ćemo se s drugim hrvatskim suvremenicima poput Vatroslava Kuliša, Dalibora Jelavića i drugih. Njegovo slikarstvo je progresivno, upečatljivo, lako razumljivo i blisko običnom čovjeku.


»Opisana iskustva, koja su uglavnom teška i kompleksna, zapravo su navigacija kroz život i budućnost ne samo Petera Pierrea Weisza nego i svih nas. Upravo ona čine temelje mostovima koje Weisz gradi kao zalog za budućnost, kako bi buduće generacije bolje shvatile život i pojave oko sebe. Mostovi povezuju svaku suprotnost koju čovjek nosi u sebi, svaki kontekst koji ga oblikuje kao misaono i kompleksno biće. U konačnici, svaki taj most koji je Weisz izgradio jest posljedica putovanja i susreta i svaki od njih vodi prema jednoj točki: prema kući, prema Osijeku.«

(Iz teksta kataloga: Martina Gavran Španiček)


«Meni inspiracija nisu pejzaži ni neke blage stvari, već moram nešto snažno emocionalno doživjeti da bih mogao raditi. Zato i radim na mahove, a ono u čemu sam najjači i najiskreniji jest enformel i ekspresionizam. Iskustva dolaze od godina lutanja, gledanja i učenja. Normalno je da je ljudski lik, ako već govorimo o ekspresionizmu, najzahvalniji za izražavanje raspoloženja i stanja. Često slikam samo jedan lik koji postaje optički centar slike: lik je istaknut, a ponekad je apstrakcija pozadina. Nije to lik u stvarnom prostoru nego je uloga tog lika da objasni ugođaj slike te je na taj način lik dovoljno snažan da djeluje na emocije.» (Peter Pierre Weisz)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.