Hrvatski radio

Radio Osijek

Mural posvećen programu Erasmus+

28.01.2023.

15:55

Autor: Radio Osijek/TM

Mural posvećen programu Erasmus+ na zidu dviju strukovnih škola u Osijeku

Mural posvećen programu Erasmus+ na zidu dviju strukovnih škola u Osijeku

Foto: Agencija za mobilnost i programe EU / -

Na zajedničkom zidu dviju osječkih strukovnih škola, Strojarske tehničke te Elektrotehničke i prometne (Istarska 3) u utorak, 31. siječnja, u 11 sati svečano će biti otvoren mural posvećen programu Erasmus+, a nakon toga će se predstaviti mogućnosti sudjelovanja u programu Erasmus+ za ustanove u području srednjoškolskog obrazovanja.

Otvaranje murala organizira Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade u povodu Europske godine vještina koja će se obilježavati tijekom 2023. godine te završetak Europske godine mladih 2022.  

Nije slučajno što je mural izrađen na zajedničkom zidu Strojarsko tehničke i Elektrotehničke i prometne škole – obje su poznate po brojnim uspješnim Erasmus+ projektima i europskoj dimenziji učenja koju pružaju svojim učenicima i nastavnicima.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport koji već više od 35 godina obogaćuje živote i širi vidike milijunima građana svih generacija.

Tom će se prigodom simbolički obilježiti i završetak Europske godine mladih i početak Europske godine vještina. Europska godina mladih ukazivala je na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti, a tijekom 2022. godine širom Hrvatske organizirano je više od 1100 raznovrsnih događanja, što je Hrvatsku učinilo trećom zemljom u Europi po broju održanih događanja.

2023. proglašena je Europskom godinom vještina, a u fokusu će biti razvoj vještina potrebnih za tržište rada, promicanje cjeloživotnog učenja i ulaganja u osposobljavanje i usavršavanje. Europska godina vještina bit će izvrsna prilika za hrvatske i europske korisnike da pokažu mnoga velika postignuća koja sudjelovanje u Erasmus+ projektima u području obrazovanja i osposobljavanja donosi za pojedince, ustanove i društvo.

Svečano otvaranje murala u 11 sati uz pozdravne govore visokih uzvanika bit će otvoreno za javnost i nisu potrebne prethodne prijave. Učenici, mladi, nastavnici, školsko osoblje, građani Osijeka i predstavnici medija moći će na informativnim štandovima osvojiti i prigodne darove te saznati više o programu Erasmus+ i području djelovanja Agencije za mobilnost i programe EU te Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Predstavljanje mogućnosti u programu Erasmus+ od 12 do 14 sati namijenjeno je osoblju ustanova u području srednjoškolskog obrazovanja, uključujući i početnike i iskusne sudionike programa Erasmus+ i to onima koji su se prijavili na ovaj dio programa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.