Hrvatski radio

Radio Osijek

Na OLJK-u dan izložaba

14.07.2022.

19:10

Autor: Radio Osijek/TM

Leandra Agazzi "Care Less", jedno od nagrađenih studentskih radova

Leandra Agazzi "Care Less", jedno od nagrađenih studentskih radova

Foto: Iz poziva organizatora / -

Program Osječkog ljeta kulture u petak, 15. srpnja u znaku je izložaba – u 19.00 sati u Galeriji Knifer biti otvorena izložba nagrađenih radova 4. Međunarodnog Studentskog biennala, a u 20.00 sati u Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek službeno se otvara izložba uglednog hrvatskog slikara i umjetnika Tomislava Buntaka – selekcija velikih formata „Lost in space“.

Petak, 15.7./19.00 sati/Galerija Knifer/ 4. MEĐUNARODNO STUDENTSKO BIENNALE / GREATEST HITS / otvorenje izložbe / 

Ulaz SLOBODAN

Četvrto po redu Međunarodno studentsko biennale održano je u srpnju 2021. u Splitu, a nagrađeni radovi bit će izloženi u Osijeku.

Sa središnjom temom Greatest Hits, mladi umjetnici u sklopu Biennalea, pozvani su da budu svoji vlastiti kritičari i svoja vlastita publika – da sami izaberu ono najbolje što su ikada napravili, svoj najveći hit u bilo kojem mediju i bilo kojoj tehnici.

Na izložbi u Osijeku bit će predstavljeno šest nagrađenih radova. Grand prix nagradu “Ivan Ladislav Galeta” osvojila je Leandra Agazzi (Zürcher Hochschule der Künste, Zürich) za rad Care Less. Dobitnici jednakovrijednih nagrada su Ivan Gundić (Akademija dramske umjetnosti, Zagreb) za rad Memogram te Marcel Schwitlick (Universität der Künste, Berlin) za rad Upward spiral. Dobitnici posebnih priznanja su Martin Moolhuijsen (Universität der Künste, Berlin) za rad Infinite jest, Leif Hendrik Kauz-Zeller (Staatliche Akademie der Bildenden Künste, Stuttgart) za rad Melancholia te Milan Kujundžić (Akademija umetnosti, Novi Sad) za rad One for a breathless man, one for the observer.

Izložbu organiziraju Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Umjetnička akademija u Splitu te Osječko ljeto kulture, a moći će se pogledati do 15. kolovoza, u radno vrijeme Galerije Knifer.

Petak, 15.7./20.00 sati/Galerija Kat Kulturnog centra Osijek/

TOMISLAV BUNTAK: Selekcija velikih formata „Lost in Space“ / otvorenje izložbe/ 

Ulaz SLOBODAN

Tomislav Buntak važno je ime hrvatske likovne scene – predsjednik je HDLU-a, najvećeg hrvatskog udruženja likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istodobno, Buntak je i jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih slikocrtača, ali i crtača slike, čiji velik dio opusa povjesničar umjetnosti Željko Marcijuš označava pojmom čudesnog u umjetnosti. Upravo taj Buntak svoje će crteže izložiti u Osijeku. 


Dio izložbe „Lost in space“- stripovski povezanih slikocrteža na papiru, izložene 2019. u Kabinetu grafike HAZU-a u Zagrebu, bit će predstavljen u Osijeku. Izložba je otvorena za posjetitelje od 15. srpnja, u Galeriji Kat Kulturnog centra Osijek, od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati.

O IZLOŽBI:

„Autorove vizualizacije, poput samog crtača, sazdane su od imaginacije, fantazije, koncentracije, fokusiranosti i vještine. (…). Vidimo sublimiranu Buntakovu SF viziju utemeljenu na zapadnom poimanju umjetnosti i njezinih osnovnih prikazivačkih načina te varijacija koje počivaju na varci oka, kao i odmacima od njih; uprizorenu dvodijelno-trodijelnim crno-bijelim slikosjenčanjem, totalnim zagušenim kadrom, kao i raznolikim modulacijama – crtkanjem ispunjenih povezanih obličja, ovdje muških i ženskih astronauta u opuštenoj svemirskoj igri. Podmorje je preobraženo u kozmički ocean, gdje su istezanja i izrastanja u pravocrtnim i dijagonalnim smjerovima relativizirana simulacijom bestežinskog stanja. Za Buntaka uobičajena flora i fauna transformirana je u organičke hibridne letjelice, organsko-mehaničke strojeve koji odaju univerzalno prapočelo bioloških praoblika, autorove verzije izumiteljstva pretočene u hibridni konstrukt.“ (Iz predgovora Željka Marciuša)

T. Buntak "Lost in space" (segment)

T. Buntak "Lost in space" (segment)

Foto: Iz poziva organizatora / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.