Hrvatski radio

Radio Osijek

Na OLJK-u „Tena – kronika raspada jedne ljepote“

10.07.2022.

11:06

Autor: Radio Osijek/TM

Dio plakata predstave

Dio plakata predstave

Foto: Osječko ljeto kulture / -

„Tena – kronika raspada jedne ljepote“, predstava je kojom počinje kazalištni program Osječkoga ljeta kulture. Predstava je nastala u koprodukciji zagrebačkog kazališta Gavella i Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca, a na rasporedu je u nedjelju, 10. srpnja u 21 sat u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Ulaz na predstavu je SLOBODAN.

Predstava je dramska adaptacija klasika hrvatske književnosti, romana „Tena“, jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača Josipa Kozarca. „Kozarac se u romanu kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje destruiranje tradicionalnih vrijednosti, no istodobno je svjestan kako se vremena nužno mijenjaju, te bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata, trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju. Tena tako svoj osjećaj slobode verbalizira usklikom: "...ja sam ja; sve što je na meni, moje je!", čija jeka odzvanja i danas. Pritom Kozarac nije toliko usredotočen na mentalitet, koliko na konkretnu ekonomsku i društvenu situaciju – raspadanje seoskih zadruga, Khuenovu strahovladu i silne eksploatacije lokalnih šuma od strane bogatih stranaca, te na domaće ljude koji "nezadovoljni starim usvajaju novo, da bi se, nadajući se upravo suprotnom, ubrzo našli na dnu“ - riječi su kojima organizatori uvode u predstavu. 

U dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine naslovni lik slavonske ljepotice prerasta u simbol rastakanja patrijarhalne zajednice i oslobađanja žene od okova patrijarhata, a Tena postaje i metafora za Slavoniju. 

Riječima redatelja Dražena Ferenčine: „Nije nas zanimala dokumentarna, muzejska rekonstrukcija, smotra folklora ili što je Slavonija nekada bila, nego zapravo što je Slavonija danas, što je Tena danas. Trudili smo se da, za razliku od drugih, naša Tena bude zabavna i duhovita, a ne samo da žalimo Slavoniju i raskoš koja se raspada“ .

Pored mlade glumice Mateje Marušić u naslovnoj ulozi protagonisti predstave su: Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Zorko Bagić i Ivica Lučić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.