Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolje graševine Hrvatske u Osijeku

23.05.2022.

18:45

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat konferencije

Plakat konferencije

Foto: Iz poziva organizatora / -

U Osijeku će se 26. i 27. svibnja održati međunarodna konferencija o vinskoj perjanici naše zemlje – graševini. Uz stručne rasprave i degustacije, “GO – Graševina Osijek” donosi i vinski festival „Večer vina i umjetnosti" u Perivoju kralja Tomislava.

Jeste li znali da graševina čini gotovo 45 % ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 % ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj? Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25 % vinogradarskih površina u Hrvatskoj. Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja.

„Tijekom konferencije razgovarat ćemo o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo. Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, s nama su najvažniji sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte – Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof. dr. sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi”, ističu organizatori.

Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko - baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta “Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.

Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a prijava je obvezna. Kako je broj mjesta ograničen prijavite se čim prije (ime i prezime i organizacija) na grasevinaosijek@gmail.com.

Program:

26. 5. ČETVRTAK

17.00h Graševina dobrodošlice, Hotel Osijek

18.00h Degustacije: Pjenušava Slavonija i Podunavlje-Marija Vukelić, Vinske priče by Željko Garmaz (uz pozivnicu)

27. 5. PETAK

HOTEL OSIJEK

9.30 Registracija sudionika

           Moderator: Mirta Milas

10.00 Otvorenje

10.30 PANEL I.: Graševina jučer, danas, sutra

Saša Špiranec, Edi Maletić, Vlado Krauthaker, Ivana Nemet, Marijan Knežević

11.30 – 12.30 VINSKA UDRUŽIVANJA

Đuro Horvat – Vina Mosaica, analiza potrošača 2021.

Zoltán Győrffy – regionalna i nacionalna iskustva Mađarske

Tomislav Panenić – Graševina Croatica

12.30 -13.15 Brunch & Wine

13.15 CroViZone - Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i perspektiva, Maja Telišman Prtenjak, Marko Karoglan, Domagoj Karačić, Ivan Prša

13.45 – 14.30 VINSKI MARKETING I VINSKI TURIZAM

Ana Petak – Neka etiketa priča…

Ivana Jurić - Događanja kao motiv dolaska, turizam i terroir

Mario Meštrović - Brendiranje tipova graševina s kuhinjom Slavonije i Baranje

14.30 PANEL II.: Quo Vadis vinska Hrvatska

Đuro Horvat, Dragan Kovačević, Darja Sokolić, MP predstavnik, Josip Pavić

15.30 Zaključci konferencije

SVIJET GRAŠEVINE: degustacija graševina za vrijeme trajanja programa u posebnom prostoru.

VEČER VINA I UMJETNOSTI, vinski festival

18.00 – 00.00

Perivoj kralja Tomislava, Osijek

28. 5. SUBOTA

9.30 – 15.00

• Vinska Baranja, obilazak

• Erdutski vinski poluotok, obilazak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.