Hrvatski radio

Radio Osijek

Nakon Osijeka, Villánya i Pečuha "Carmina Burana" u Slavonskom Brodu

29.03.2022.

13:46

Autor: Radio Osijek/TM

Carmina Burana u Osijeku, rujan 2021.

Carmina Burana u Osijeku, rujan 2021.

Foto: Screenshot / Youtube

U četvrtak, 31. ožujka u 19:30 sati u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu održat će se posljednja od četiri izvedbe glasovite kantate Carla Orffa "Carmina Burana".

Carmina Burana u Slavonskom Brodu je završni dio EU Interreg projekta CHOIR - Hungarian-Croatian Choral Workshops u kojem surađuju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Sveučilišta u Pečuhu (Mađarska).

Nastupit će Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zborovođa dr. Antoaneta Radočaj-Jerković), Zbor Sveučilišta u Pečuhu (Mađarska), solisti Anja Papa (sopran), Stevan Karanac (tenor), Berislav Jerković (bariton), Szabolcs Balásy i Krisztián Horváth (klavir) te Udaraljkaški ansambl Panonske Filharmonije. Izvedbom će ravnati dirigent Dr. Tamás Lakner, dobitnik prestižne mađarske Liszt nagrade za postignuća u kulturi i umjetnosti.

Prve tri izvedbe održane su 23., 24. i 25. rujna 2021. godine u Osijeku, Villányju i Kodály Centru u Pečuhu (Mađarska), dok će završni dio projekta činiti upravo izvedba u Slavonskom Brodu. "Ono što je zajedničko svim četirima izvedbama jest da su jedan od zaista hvalevrijednih rezultata projekta „CHOIR“, sufinanciranog u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Važno je istaknuti da će kao uvod, u posljednji zajednički koncert, zborovi osječke i pečuške Akademije izvesti i zajednički hrvatski odnosno mađarski program kojim će ravnati njihovi profesori. Tako će izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković dirigirati mađarskim zborom djela hrvatskih skladatelja, a prof. dr. Tamas Lakner vodit će hrvatski zbor u izvedbi mađarskih djela. Riječ je o repertoaru koji s zborovi pripremili u okviru zajedničkog rada na projektu", ističu organizatori. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.