Hrvatski radio

Radio Osijek

Naša stara vir(ovanj)a – božićno izdanje

15.12.2021.

17:03

Autor: Radio Osijek/TM

Otvoreni četvrtak

Otvoreni četvrtak

Foto: Iz poziva organizatora / Radio Osijek

Predavanje Milice Lukić i Vere Blažević Krezić „Naša stara vir(ovanj)a – božićno izdanje“,  koje se trebalo održati 23. prosinca u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka, OTKAZANO JE.

Milica Lukić redovita je profesorica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Osijek, a predaje i na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost u Cetinju (Crna Gora). Objavila je više od stotinu znastvenih i stručnih radova iz paleoslavističke/paleokroatističke i ćirilometodske problematike, a njima se pridružuju studije usredotočene na hrvatske i crnogorske filološke i kulturne veze, slavonski dijalekt i drugo. Autorica je desetak knjiga, a za knjigu „Divanimo, dakle postojimo. Književnojezične i jezičnopovijesne studije” (2014.) dobila je Povelju uspješnosti na Danima Josipa i Ivana Kozarca te Zlatnu povelju Matice hrvatske. Popularizatorica je i promotorica baštinskih sadržaja. Dobitnica je i Godišnje nagrade Filozofskog fakulteta u Osijeku te Državne nagrade za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. 

Vera Blažević Krezić docentica je na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Sudjelovala je na tridesetak međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu, a objavila je samostalno i u suautorstvu s prof. dr. sc. Milicom Lukić dvije znanstvene monografije, jedan znanstveno-nastavni priručnik te tridesetak radova. Njezini su znanstveni i stručni interesi usmjereni na hrvatski novocrkvenoslavenski jezik i ćirilometodsku problematiku te na istraživanje hrvatskoglagoljskih (liturgijskih) knjiga tiskanih u srednjojezičnom razdoblju. Aktivna je u popularizaciji hrvatske glagoljske kulture u prošlosti i sadašnjosti. Dobitnica je Državne nagrade za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj. 

„Na predavanju će reći više o zajedničkim fragmentima zavičajnog jezika i pisma, do danas preživjelim kulturnim obrascima što zrcale davno izgubljen svijet naše predačke, prirodne vjere. Tako će se moći saznati tko se sastajao na orijaškom Šidskom brijestu i zašto u Otoku nedaleko od Vinkovaca ne bi bilo loše susresti Mladu Nedilju, koja svakovrsna starovjerja i praznovjerja narod u našim krajevima spominje od Svete Lucije do kokošjega Badnjaka i Božića te brojne druge zanimljivosti”, najavljuju organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.